Σοβαρά επεισόδια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σοβαρά επεισόδια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα

Eργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple, δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Twitter.

Τα πλάνα δείχνουν πλήθος εργαζόμενων να διαδηλώνει σε δρόμο και ορισμένους από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους της ασφάλειας που φορούν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και άλλους αστυνομικούς με εξαρτύσεις μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, που κράδαιναν ρόπαλα, χτύπαγαν κάμερες του συστήματος επιτήρησης και παράθυρα σε ένα από τα κτίρια του εργοστασίου.

Η εγκατάσταση της Φόξκον βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν (κεντρικά).

Σε ορισμένα από τα βίντεο, εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν: για τις εργασιακές συνθήκες, για το κακής ποιότητας φαγητό που τους παρέχεται, ή ακόμη για το ότι δεν πληρώθηκαν μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί.

Στο τεράστιο εργοστάσιο απασχολούνται κάπου 200.000 εργαζόμενοι.

Στην εγκατάσταση εφαρμόζεται το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», με άλλα λόγια οι εργάτες ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Τζέγκτζου.

Τόσο οι περιορισμοί, όσο και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων —αρκετοί αποφάσισαν να παραιτηθούν— έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή. Η Apple ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι παραδόσεις του νέου τηλεφώνου της, του iPhone 14, θα είναι χαμηλότερες των προσδοκώμενων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ in.gr