ΜΕ 11 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΕ 11 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Οι 11 ανατροπές του νομοσχεδίου Χατζηδάκη:

  • Φτωχοποίηση των εργαζομένων και εργασιακή ζούγκλα.
  • Κατάργηση του οκταώρου και θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας με ατομική σύμβαση
  • Διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση 0 εργοδότης θα μπορεί να χορηγεί αναγκαστική άδεια στον εργαζόμενο.
  • Απελευθέρωση ωραρίου κατάργηση κυριακάτικης αργίας
  • Θεσπίζονται ανεξέλεγκτες απολύσεις 0 εργοδότης απαλλάσσεται από μισθούς υπερημερίας και ο εργαζόμενος δεν επαναπροσλαμβάνεται.
  • Διπλασιάζονται και καθίστανται φθηνές οι υπερωρίες .
  • Καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας ΣΕΠΕ
  • Απαγόρευση απεργιών
  • Ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και επιβράβευση απεργοσπασίας
  • Αίρεται η προστασία μελών του Δ.Σ των σωματείων από τις απολύσεις .

Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΙΝΕ για την ελληνική οικονομία έρχεται σε μια περίοδο που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,5 μέσα στο 2022. Ακόμα όμως και με αυτή την ενίσχυση έπειτα από μια τριετία που οι εισαγωγικές αποδοχές είχαν παγώσει με απόφαση της κυβέρνησης η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα οδηγείται πλέον μαζικά σε φτωχοποίηση.

Όχι μόνο λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα και της ακρίβειας που καλπάζει σημειώνοντας αυξήσεις του 25% ή και του 40% σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες ούτε λόγω της καθήλωσης των μισθών στα επίπεδα του 2009.

Η φτωχοποίηση έχει πλέον τη σφραγίδα του νόμου Χατζηδάκη Ν 4808/2021  που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Φθηνή και ευέλικτη εργασία

Υπό τον τίτλο “Για την προστασία της εργασίας” ο νόμος Χατζηδάκη καθιέρωσε ωράριο εργασίας-λάστιχο με μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους ανεξέλεγκτες απολύσεις ενώ ουσιαστικά αφαίρεσε τη δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτό έχει ως συνέπεια όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία να ακολουθούν τις αυξήσεις που χορηγούνται στον κατώτατο μισθό καθώς από το 2012 και μετά δεν ισχύουν για τους νέους που μπήκαν στην αγορά εργασίας και οι τριετίες, δηλαδή οι αυξήσεις που λαμβάνουν οι παλιοί εργαζόμενοι ανάλογα της προϋπηρεσίας που έχουν.

Σήμερα η κυβέρνηση “πουλάει” σαν 15ο μισθό την τελευταία αύξηση (7,5%+2) αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι τουλάχιστον 800.000 νέοι εργαζόμενοι και άλλες 600.000 που αμείβονται με έναν μέσο μισθό (800- 1.000 ευρώ) δεν έλαβαν αύξηση ή ενισχύθηκαν ελάχιστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2021 και μετά έχουν υπογραφεί 16 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας. Συνολικά, βρίσκονται σε ισχύ 34 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν όμως, δυνητικά 625.000 εργαζόμενους ήτοι μόλις το 27% του συνόλου των μισθωτών. Με βάση και τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ από το σύνολο των 2.276.748 στον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο δηλαδή 766.755, εργάζεται με μερική απασχόληση λαμβάνοντας μέσο μισθό 450,48 ευρώ μεικτά ή 390 ευρώ καθαρά, ενώ για το 1,5 εκατ. που εργάζονται με πλήρη απασχόληση (67% του συνόλου των απασχολούμενων) ο μέσος μισθός είναι 1.229,37 ευρώ μεικτά ή 1.100 καθαρά.

Απώλειες έως 7% το 2022.

Στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διπλή… αύξηση του κατώτατου μισθού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Η αλήθεια ωστόσο παρουσιάστηκε από τον ΟΟΣΑ, ο οποίος στην έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας των μελών του που δημοσίευσε τον Ιούνιο παρουσιάζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην απώλεια πραγματικού εισοδήματος το 2022, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πολίτης εκτιμάται ότι το 2022 θα χάσει 6,9% του πραγματικού του εισοδήματος.

Δεύτερη, πολύ μακριά από την καταπληκτική ποιότητα αμοιβών του Κ. Μητσοτάκη η Ισπανία με απώλειες -4,5% και τρίτη η Ιταλία με 31%.

Επίσης, στην ετήσια έκθεση του Eurofound για τους βασικούς μισθούς στις χώρες-μέλη της Ε.Ε υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα ότι πίσω από τις ονομαστικές αυξήσεις κρύβονται μαύρες προοπτικές, μόλις συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός (στην Ελλάδα καλπάζει λόγω της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας, με πρώτα τα καύσιμα και την ενέργεια).

Όπως υπογραμμίζεται, ενώ ονομαστικές αυξήσεις υπήρξαν σε όλες τις χώρες πλην της Λετονίας… η εικόνα αλλάζει όταν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Από τις 2 1 χώρες με θεσμοθετημένο κατώτατο, αυτός μειώθηκε μέχρι 2% σε κάποιες ενώ μειώθηκε μεταξύ 3% και 7% στην Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Και το χειρότερο: Η έκθεση προβλέπει ότι η συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος για όσους παίρνουν τον κατώτατο θα γίνει εντονότερη στη συνέχεια του έτους.

Έως και 28% οι απώλειες

Αυτή την τραγική μισθολογική κατάσταση ήρθαν να κάνουν ακόμα χειρότερη η εκτόξευση του πληθωρισμού και το ράλι ακρίβειας που καταγράφεται στο ρεύμα στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης

• Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν 18%, έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχασε τον Απρίλιο το 9,9% της αγοραστικής δύναμης ενώ στη μερική απασχόληση οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 28% έναντι 23% τον Μάρτιο του 2022.

Ανατροπή με οδηγό τα αιτήματα του ΣΕΒ

Μία προς μία οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη αποτέλεσαν για δεκαετίες πάγιες επιδιώξεις και διεκδικήσεις του ΣΕΒ, είτε αυτές αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την καταστρατήγηση του ωραρίου, είτε αφορούν το “σπαστό” ωράριο που με τον νόμο Χατζηδάκη επιβλήθηκε στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Ο νόμος Χατζηδάκη επέφερε μείωση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους μέσω των απλήρωτων υπερωριών, καθώς το οκτάωρο έγινε δεκάωρο.

Επιπλέον στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το συμβατικό ωράριο έως 40 ώρες την εβδομάδα ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη και χωρίς επιπλέον υπερωριακή αμοιβή. Οι επιπλέον ώρες υπερεργασίας από 41η έως και 45η αμείβονται με 20% προσαύξηση του ημερομισθίου που δεν συνυπολογίζονται στα όρια υπερωριακής απασχόλησης. Για όσους εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα η υπερεργασία φτάνει τις 8 ώρες επιπλέον την εβδομάδα και συνολικά τις 48.

Πηγή “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” του Ανδρέα Πετρόπουλου