ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Αφήγησης Ελλάδας (Σ.ΕΠ.ΑΦΗ.), ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021. Ως απάντηση στην περαιτέρω δυσχέρεια των εργασιακών μας συνθηκών, αφηγήτριες και αφηγητές απ’ όλη την Ελλάδα, επιλέξαμε να οργανωθούμε σωματειακά και να ξεκινήσουμε έναν αγώνα αναγνώρισης και διάδοσης της Αφήγησης-Ιστόρησης ως επαγγελματικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για μια αρχέγονη τέχνη που είναι η βάση της ανθρώπινης επικοινωνίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της δημιουργικής σκέψης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου. Ο επαγγελματίας Αφηγητής-Ιστορητής ασκεί την τέχνη της Αφήγησης-Ιστόρησης ως κύρια ή ως δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα για τον βιοπορισμό του σε συστοιχία με άλλα συναφή επαγγέλματα στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί το επάγγελμα του Αφηγητή/Ιστορητή από το ελληνικό κράτος σε αντίθεση με άλλες χώρες διεθνώς. Παρά το γεγονός ότι η αφηγηματική δραστηριότητα καταγράφεται συστηματικά σε πολλές και ποικίλες συνθήκες ανθρώπινης επαφής και αλληλεπίδρασης, στερείται, όμως, εργασιακών δικαιωμάτων και προϋποθέσεων καθώς και ενός κατάλληλου πλαισίου επαγγελματικής στήριξης του κλάδου.

Ενδεικτικά, αφηγηματικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, μουσεία, χώρους Τέχνης και Πολιτισμού, εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, Δήμους και Περιφέρειες αλλά και σε δομές Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ως επαγγελματίες στον χώρο της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα διεκδικούμε:

● Την επίσημη αναγνώριση του επαγγελμάτος από το ελληνικό κράτος.

● Την προστασία και την υπεράσπιση των καλλιτεχνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου.

● Τη διεκδίκηση των αποδοχών από τον εκάστοτε εργοδότη και την κατοχύρωση της είσπραξης τους από τα μέλη του Σωματείου καθώς και τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων/-ισσών.

● Τη δημιουργία σταθερών θέσεων επαγγελματικής απασχόλησης Αφηγητών/-τριών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

● Την καθιέρωση στην κοινή γνώμη της Αφήγησης-Ιστόρησης ως ανεξάρτητης μορφής καλλιτεχνικής δημιουργίας, διακριτής από συγγενείς επαγγελματικές δράσεις.

● Τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την καλλιέργεια της Αφηγηματικής Παιδείας και την αναγνώριση της αφηγηματικής αξίας από τον κοινωνικό σύνολο.

● Την αλληλεγγύη μεταξύ των Επαγγελματιών Αφήγησης-Ιστόρησης και των Συναδέλφων συγγενικών σωματείων.

● Την ανάδειξη θεμελιωδών ανθρωπιστικών αξιών και την προώθηση των αρχών ελευθερίας Έκφρασης και Λόγου.

Το Σωματείο Επαγγελματιών Αφηγητριών/-τών Ιστορητριών/-τών Ελλάδας ζητά στήριξη του παρόντος ψηφίσματος και καλεί σε συμπόρευση μελλοντικών κινητοποιήσεων.