Το βραβείο της υπομονής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το βραβείο της υπομονής

αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Συμβαίνει και αυτό: Βραβεύονται αυτοί που οδηγούν… σαράβαλα. Παίρνουν διάκριση εκείνοι που προσέχουν μην τους φύγει «κανένας πόντος». Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ, λαμβάνουν χειροκρότημα οι… ανίκανοι και οι τεμπέληδες!

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σήμερα το πρωί στην 1η τελετή βράβευσης που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας. «Τιμώμενα πρόσωπα» θα είναι εκείνοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που κατάφεραν να απονείμουν τις περισσότερες συντάξεις. Ναι, πολύ καλά διαβάζετε. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εκείνος που εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν χάνει ευκαιρία να καθυβρίζει και να λοιδορεί τους εργαζόμενους του Φορέα, τώρα πρόκειται να βραβεύσει ορισμένους εξ αυτών.

Μπορεί επικοινωνιακά να αποτελεί πρωτοποριακή ιδέα αυτή η πρωτοβουλία, αλλά κάποια στιγμή πρέπει σε αυτό το υπουργείο να σταματήσουν το δούλεμα.

Δεν μπορεί Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή ο κ. Χατζηδάκης να κόβει βόλτες στα πάσης φύσεως φιλικά «τηλε – παράθυρα», να περνάει τους εργαζόμενους από «λαϊκό δικαστήριο» και Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο να προσπαθεί να ρίξει «γέφυρες φιλίας» μαζί τους. Όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να δοθεί προς τους τηλεθεατές – επίδοξους συνταξιούχους, η εικόνα της «ωραίας ατμόσφαιρας». Ε, λοιπόν, όσα επικοινωνιακά τερτίπια και αν σκαρφίζονται στην Σταδίου 29, η ατμόσφαιρα ήταν και δυστυχώς παραμένει, ζοφερή!

Όσο και αν θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα, τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάντιας ενός συστήματος που έχει βαλτώσει. Και οι τελευταίοι που ευθύνονται γι’ αυτό είναι οι δύσμοιροι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ. Και όμως: είναι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν ακούσει τα «εξ αμάξης» από τον κ. Χατζηδάκη, που τώρα τους βραβεύει κιόλας!

Αντίθετα, πιστεύουμε βαθύτατα ότι αν ήθελε πραγματικά να βραβεύσει κάποιους ο υπουργός Εργασίας, έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στους χιλιάδες πολίτες που μάταια περιμένουν επί σειρά ετών για να λάβουν την σύνταξή τους. Εκείνους τους 109.000 που έχουν υποβάλλει αίτηση και η κύρια σύνταξή τους ακόμα δεν έχει απονεμηθεί. Θα πρέπει να λάβουν βραβείο για το πώς καταφέρνουν τόσους μήνες να ζουν χωρίς εισόδημα. Πώς γίνεται να αντέχουν τόση κοροϊδία, τόση υποσχεσιολογία δίχως το παραμικρό αποτέλεσμα.

Επίσης, ξεχωριστό ειδικό βραβείο πρέπει να λάβουν και οι 85.000 συνταξιούχοι που μάταια περιμένουν έως και 6 έτη για να λάβουν την προσαύξηση στην σύνταξή τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης! Λογισμικό ακούνε και διαβάζουν εδώ και ένα εξάμηνο, και λογισμικό που θα τους προσμετρήσει τις αυξήσεις, δεν βλέπουν…

Βραβείο πρέπει να λάβουν και οι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, στους οποίους ο ΕΦΚΑ έκανε λάθος στον επανυπολογισμό και τώρα «κρύβεται» για να μην τους προσθέσει τις αυξήσεις που δικαιούνται. Όσοι πάνε με εξώδικα στα χέρια, παίρνουν τις αυξήσεις κανονικότατα. Οι υπόλοιποι παίρνουν… ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη!

Βραβείο όμως πρέπει να λάβει και το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων, για την αντοχή που επιδεικνύουν εδώ και μία δεκαετία να μην λαμβάνουν τα αναδρομικά, που επίσης δικαιούνται. Όσοι πήραν τον Οκτώβριο του 2020 τα «ψίχουλα» που τους έδωσε η σημερινή κυβέρνηση, τώρα διαπιστώνουν με λύπη ότι τα χρήματα μπήκαν από την μία τσέπη, για να βγουν από την άλλη, λόγω φορολογίας. Οι υπόλοιποι απλώς ζουν με υποσχέσεις. Και με δικαστικές αποφάσεις που δεν ανακοινώνονται εδώ και 16 μήνες! 

Όλοι αυτοί αξίζουν το βραβείο της υπομονής.

Ας αφήσουν λοιπόν στο υπουργείο Εργασίας, κατά μέρος τις επικοινωνιακές «φιέστες». Μην παίζουν με την υπομονή των πολιτών. Έχει και αυτή τα όριά της…