Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Κάτω τα χέρια από τη ΣΣΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Κάτω τα χέρια από τη ΣΣΕ

Ανακοίνωση-καταγγελία

Κάτω τα χέρια από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 Προσλήψεις προσωπικού εδώ και τώρα!

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καταγγέλλει τις προσπάθειες υπονόμευσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που γίνονται από την πλευρά της Διοικητικής Οικονομικής Διευθύντριας του Ε.Μ.Σ.Τ.

      Σε απαντητική της επιστολή για μια σειρά ζητημάτων, τα οποία τέθηκαν από το Σωματείο σε συνάντηση στις αρχές του Φεβρουαρίου, υπαινίσσεται ότι υπάρχουν «ασάφειες» ως προς την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (5/7/2021 Αρ. Πρωτ. 2/82970/ΔΕΠ) σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση  Εργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ του Ε.Μ.Σ.Τ. και του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

      Η Διοικητική Οικονομική Διευθύντρια, μολονότι το Δ.Σ. του Σωματείου μας κατά τη συνάντησή που είχε μαζί της αποσαφήνισε πλήρως το σύνολο των όρων της Σύμβασης, επιμένει να προκαλεί (εσκεμμένα;) σύγχυση γύρω από τις αρμοδιότητες τόσο του ΥΠ.ΠΟ.Α. όσο και του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των δημόσιων Ν.Π.Ι.Δ. όπως αυτές απορρέουν από το άρθρο 43 του ν. 4484/2017. Για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζουμε ότι οι εγκρίσεις που δόθηκαν από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και από το Υπουργείο Οικονομικών αφορούν αποκλειστικά τις μη μισθολογικές παροχές και όχι τους όρους εργασίας και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει και θεμελιώνει η Σ.Σ.Ε., όπως άδειες, ωράρια εργασίας και λοιπές διατάξεις. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας κατ’ εξακολούθηση υπονομευτικής τακτικής η Οικονομική Διοικητική Διευθύντρια παρουσιάζει όλες τις διατάξεις της Σ.Σ.Ε. ως μη μισθολογικές παροχές.

      Στην πραγματικότητα, μ’ αυτήν τη στάση της δεν θέτει εν αμφιβόλω μόνο το σύνολο της υπογεγραμμένης Σ.Σ.Ε. αλλά και τις αποφάσεις του ίδιου του Δ.Σ. του Ε.Μ.Σ.Τ., το οποίο ομόφωνα είχε αποδεχτεί την υπογραφή της.

      Θα ήταν προτιμότερο η Διοικητική Οικονομική Διευθύντρια αντί να επινοεί ανυπόστατα επιχειρήματα στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση του Ε.Μ.Σ.Τ. με μόνιμο προσωπικό. Αντίθετα, παρακάμπτοντας ακόμα και τον προϋπολογισμό του Μουσείου, στον οποίο υπήρχε ρητά η πρόβλεψη μισθολογικής δαπάνης για δεκατρείς υπαλλήλους, η Διεύθυνση του Φορέα δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μετάσχει το Μουσείο στον κύκλο της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου, και με τον τρόπο αυτό διαιωνίζει κατ’ επιλογή την υποστελέχωσή του. Την ίδια ώρα μέσω διαδικασιών απευθείας ανάθεσης κατά τα πρότυπα του «επιτελικού κράτους» το Ε.Μ.Σ.Τ. προχωρά σε ενοικίαση εργαζομένων από ιδιωτικές εταιρείες.   

      Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καλεί το Δ.Σ. του Μουσείου:

·         Να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της υπογεγραμμένης Σ.Σ.Ε. και να ορίσει τα μέλη του στην Επιτροπή για την επεξεργασία των κοινών προτάσεων που σχετίζονται με την αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ε.Μ.Σ.Τ. όπως προβλέπει η παράγραφος 6.2 του άρθρου 6 της Σ.Σ.Ε.

·         Να σεβαστεί το πνεύμα της παραγράφου 6.3. του άρθρου 6 της υπογεγραμμένης Σ.Σ.Ε. και να έρθει σε διάλογο με το Σωματείο για τα θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων στο Ε.Μ.Σ.Τ. και τις συνακόλουθες προς αυτά διαδικασίες.

·         Να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση του Μουσείου με προσωπικό αορίστου χρόνου.

Το Σωματείο δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο σύνολό της.

 Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ΕΜΣΤ

https://somateio-emst.blogspot.com/2022/03/katw-ta-xeria-apo-ti-syllogiki-symvasi-ergasias-proslipseis-edw.html

Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης