ΣΕΕΤ: Δύσκολο παρόν, αβέβαιο μέλλον…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ: Δύσκολο παρόν, αβέβαιο μέλλον…

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, ΣΕΕΤ

Δύσκολο παρόν, αβέβαιο μέλλον…

23/12/2021

Συνάδελφοι/-ισσες,

Πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 22/12/21, συνάντηση μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας με τον ΒΓΔ Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου κ. Γ. Αρμελινιό, κατόπιν αιτήματός μας, καθώς οι εξελίξεις σε διάφορους τομείς της Τράπεζας είναι πλέον ραγδαίες και δημιουργούν έντονη ανησυχία σε όλους τους συναδέλφους, τακτικό προσωπικό και εργολαβικούς.

Τα ζητήματα που τέθηκαν  είναι τα εξής:

1. Data Remediation: Η σύσταση της Διεύθυνσης Επικαιροποίησης και Ενημέρωσης Δεδομένων (900) δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την επιδείνωση της υπηρεσιακής θέσης όσων βρίσκονται ήδη στο project, αλλά και εκείνων που αναμένεται να τοποθετούν στο προσεχές διάστημα. Τι σημαίνει αυτή η απόφαση της Διοίκησης; Ποια θα είναι η υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων; Θα υπάρξουν μισθολογικές μεταβολές;

2. Do Value: Η μετακίνηση των συναδέλφων που ασχολούνται με τα «κόκκινα δάνεια» θα γίνει πράγματι σε εθελοντική βάση;

3. Evo Payments: Θα υπάρξει συμφωνία για την επικείμενη μεταφορά προσωπικού στην  εταιρεία που θα δημιουργηθεί με την σύμπραξη της Τράπεζας και της Evo Payments, η οποία να προβλέπει ότι οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τις ισχύουσες επιχειρησιακές και κλαδικές  συμβάσεις;

4. Δ/νση Ασφάλειας: Που εδράζεται η  αιφνίδια πρόθεση  της Τράπεζας να μετακινήσει περίπου 20 συναδέλφους στη νέα Δ/νση Επικαιροποίησης και Ενημέρωσης Δεδομένων (900);

5. Συνάδελφοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας στην Τράπεζα: Yπάρχει πρόθεση ένταξής τους στον Κανονισμό Εργασίας της Τράπεζας;

6. Έξοδα τηλεργασίας – Αναβαθμίσεις εξειδικευμένων – Προαγωγές Ανωτάτων: Τι να αναμένουμε;

Από την πλευρά του κ. Γ. Αρμελινιού διατυπώθηκε η γενικότερη παρατήρηση ότι όντως τρέχουν πολλά πράγματα τελευταία, αλλά είναι αναπόφευκτα, βάσει των διεθνών εξελίξεων και της πρακτικής των άλλων Τραπεζών.

Επίσης, δόθηκαν στα παραπάνω ερωτήματά μας, οι εξής απαντήσεις:

1. Είναι στην ευχέρεια της Τράπεζας να πραγματοποιεί μεταθέσεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες της και ότι στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Εργασίας. Στην επισήμανσή μας ότι το Data Remediation ξεκίνησε ως project (έργο) και ότι οι συνάδελφοι/-ισσες μετακινήθηκαν εκεί με χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωσή του, μας δόθηκε η απάντηση ότι διαπιστώθηκε πως το έργο θα τραβήξει σε μάκρος χρόνου και έτσι προέκυψε η ανάγκη ξεχωριστής Διεύθυνσης. Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής, η Δ/νση Προσωπικού βασίστηκε στις προτάσεις των Δ/ντών και των Γεν. Δ/ντών.

Οι συνάδελφοι που ανήκουν σε Εξειδικευμένες Διευθύνσεις θα μεταφερθούν με τις ειδικότητες και τις διαβαθμίσεις που είχαν στις Δ/νσεις τους, αλλά δεν έχει αποφασιστεί αν θα έχουν περαιτέρω εξέλιξη και  αν θα διατηρηθεί πέραν της 2ετίας (που προβλέπεται από τον ισχύοντα Κανονισμό Εξειδικευμένου) το επίδομά τους, καθώς η νεοσυσταθείσα Δ/νση (900) δεν ανήκει στις εξειδικευμένες. Ενδεχομένως να αποφασιστεί κάτι τέτοιο μελλοντικά.

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι, θα ενταχθούν στην έτερη,  μη εξειδικευμένη Υποδ/νση, διατηρώντας τα κλιμάκιά τους αλλά όχι απαραίτητα τις οργανικές τους θέσεις. Οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τα επιδόματα της νέας Διεύθυνσης και όχι αυτά της Διεύθυνσης από την οποία προέρχονται.

Αναφορικά με τις φήμες για απόσχιση, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, αλλά το ζήτημα είναι πιθανόν να τεθεί στο τραπέζι, και είναι καθόλα νόμιμο.

2.  Η Τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Αρμελινιό,  τήρησε τη δέσμευσή της να μην προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου των «κόκκινων δανείων» και οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού προς την Do Value θα είναι σε εντελώς εθελοντική βάση.

3. Σχετικά με την νέα εταιρεία που θα προκύψει από την σύμπραξη της Τράπεζας και της Evo Payments, δεν έχει γίνει ακόμη συμφωνία που να αφορά τους όρους μετακίνησης του προσωπικού (περίπου 50 άτομα, μόνιμοι και εργολαβικοί). Ωστόσο, σε πρόσθετη ερώτησή μας για το αν αναμένεται να ισχύσουν στη νέα εταιρεία οι όροι της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως έχει συμβεί με την INTRUM, ο κ. Αρμελινιός μας υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται παρόμοιου τύπου συμφωνία και ότι η περίπτωση της INTRUM ήταν ειδική.

4. Λόγω στενότητας χρόνου, για το θέμα αυτό  υπήρξε δέσμευση να ενημερωθούμε σε νέα συνάντησή μας, αμέσως μετά τις γιορτές.

5.  Είναι στις προθέσεις της Τράπεζας να εντάξει τους συγκεκριμένους συναδέλφους, με την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας. Η Τράπεζα θεωρεί πως ο αναθεωρημένος Κανονισμός θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο του προσωπικού του οποίου είναι εργοδότης η ΕΤΕ. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

6. Για τα έξοδα τηλεργασίας έχει δοθεί από τη Διοίκηση οδηγία προς όλες τις Διευθύνσεις να αποζημιώνουν έξοδα τα οποία αποδεικνύεται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω της τηλεργασίας (π.χ. αυξημένοι λογαριασμοί τηλεφώνου, αγορά αναλώσιμων ειδών, κλπ.). Οι συνάδελφοι θα  πρέπει να απευθύνονται στις Δ/νσεις τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.

Με το νέο έτος αναμένεται τόσο η έκδοση υπηρεσιακών εγκυκλίων για Αναβαθμίσεις του εξειδικευμένου προσωπικού, όσο και για τις Προαγωγές Ανωτάτων.

Συνάδελφοι/-ισσες,

Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε, δεν λάβαμε καθόλου καθησυχαστικές απαντήσεις, ήδη συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα να γίνει μια νέα συνάντηση με τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού, αμέσως μετά τις γιορτές, με μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.

Το μέλλον φαίνεται όλο και πιο αβέβαιο εντός του οργανισμού και οι συνθήκες προδιαγράφονται ιδιαιτέρως δυσχερείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, και δεν θα μείνουμε άπραγοι στις προθέσεις της Διοίκησης να αποψιλώσει τις Διευθύνσεις και το Δίκτυο Καταστημάτων από το προσωπικό τους, ούτε να απαξιώσει τους συναδέλφους που χρόνια τώρα και με κάθε τρόπο έχουν στηρίξει την Τράπεζα στην επιτυχημένη της πορεία.

Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε και να προασπίσουμε, για μια ακόμα φορά, τα δικαιώματά μας.

Συνάδελφοι/-ισσες,

Σας καλούμε να βρίσκεστε σε εγρήγορση και να επικοινωνείτε με τον Σύλλογό μας, σε κάθε απόπειρα πίεσης με την έμμεση απειλή της οποιασδήποτε δυσμενούς μετακίνησης/μεταβολής.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συνταχθούν μαζί μας, και να αντιμετωπίσουμε από κοινού και αποτελεσματικά, τις πρακτικές της Διοίκησης που διαμορφώνουν ένα δυστοπικό και τοξικό εργασιακό περιβάλλον, με πλήρη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Το ΔΣ