Κινητοποίηση των εργαζομένων στον Πολιτισμό την Πέμπτη 23/12 στο Υπουργείο Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινητοποίηση των εργαζομένων στον Πολιτισμό την Πέμπτη 23/12 στο Υπουργείο Εργασίας

Ανακοίνωση από : Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Διανύουμε άλλον έναν, τον τρίτο στη σειρά, πολύ δύσκολο χειμώνα για τον Πολιτισμό. Η Κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς μας προσπάθειες με επιστολές και κινητοποιήσεις, αρνείται να αποζημιώσει τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, παρά τα τοπικά λοκντάουν που η ίδια είχε επιβάλλει. Το εποχικό Επίδομα φέτος έχει πάρα πολλές απορριπτικές αποφάσεις από τον ΟΑΕΔ με βάση καταχρηστικές ερμηνείες της εγκυκλίου και λανθασμένης καταχώρησης ενσήμων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας. Με την οικονομική αβεβαιότητα και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω στον κλάδο μας, οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, βλέποντας για ακόμη μια χρονιά τις γιορτές να έρχονται, χωρίς προοπτική να έχουν έστω τα βασικά για τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση μας απαντά ότι δεν χρειαζόμαστε άλλη στήριξη, αφού ο Πολιτισμός λειτουργεί κανονικά. Όλοι μας, όμως, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Οι αντικρουόμενες διαρροές για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, που αναιρούνται την επόμενη μέρα, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στον κλάδο μας.

Σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο η Κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Μετά το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την σκυτάλη παίρνει ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης που ανακοίνωσε αλλαγές εκ βάθρων στο ασφαλιστικό των εργαζόμενων στον Πολιτισμό, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε τόσο ώριμο σημείο, ώστε έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά, όμως, τα επίμονα ερωτήματά μας μέσω επιστολών και ανακοινώσεων, αρνείται πεισματικά να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο των αλλαγών, ενώ δηλώνει ότι θα έρθουν σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, χωρίς καμία διαβούλευση με τον κλάδο και ενάντια σε κάθε έννοια σωστής νομοθέτησης σε δημοκρατική χώρα.

Τον κατήφορο της απορρύθμισης του χώρου δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί. Ήδη ανοίγονται μεγάλα θέματα σε σημαντικούς οργανισμούς, τα οποία το ΥΠΠΟΑ αρνείται να αντιμετωπίσει:

  • Στο ΚΘΒΕ, διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, το ΥΠΠΟΑ, όμως, δεν έχει συγκαλέσει επιτροπή για την εξέταση των φακέλων και επιλογή του νέου διευθυντή. Όπως είναι φυσικό η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του θεάτρου, αλλά και αβεβαιότητα στους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτό.
  • Στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρακολουθήσαμε μια διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή, αντίθετη στον πνεύμα και το γράμμα του νόμου, η οποία ξεσήκωσε την οργή του θεατρικού χώρου. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ζητάμε να μην εγκρίνει την επιλογή, να ζητήσει την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Ζητάμε επίσης:

  • Ένταξη στο εποχικό βοήθημα όλων των εργαζομένων του κλάδου, ανεξαρτήτως εάν δουλεύουν σε άλλο κλάδο περιστασιακά. Να ενταχθούν στους δικαιούχους για το εποχικό βοήθημα και όλοι όσοι το δικαιούνταν προ πανδημίας.
  • Επέκταση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο και ένταξη σε μέτρα στήριξης του κλάδου για όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Άμεση διόρθωση λαθών που οδήγησαν στον αποκλεισμό συναδέλφων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού μηνών Ιουνίου- Ιουλίου και το εποχικό επίδομα καθώς και επίλυση και του θέματος των εγγεγραμμένων στο Μητρώο μετά τις 10 Ιανουαρίου 2021.
  • Να μας αποκαλύψουν επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εργασίας τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που ετοιμάζουν ερήμην μας.

Δύο χρόνια τώρα έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το σθένος και την ενότητα να υπερασπιστούμε τον κλάδο μας. Και συνεχίζουμε: Την Πέμπτη 23 /12 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 12 το μεσημέρι, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για την επέκταση των μέτρων στήριξης και την διόρθωση των λαθών με το εποχικό επίδομα.