ΣΥΔΑΠΤΤ: Μετακίνηση στη doValue;;;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Μετακίνηση στη doValue;;;

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα για τις σχεδιαζόμενες μετακινήσεις προσωπικού …

Αρκετοί συνάδελφοι –ισσες  ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών τους ότι θα πρέπει να προσκομίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα την αμέσως επόμενη ημέρα ώστε να δοθεί στην doValue ή σε κάποιον άλλον αναθέτοντα «έργο». Η  doValue  , όπως έχουμε μάθει από δημοσιεύματα, είναι η εταιρεία που έχει εξαγοράσει ένα μεγάλο μέρος δανείων (κόκκινων;) από την Εθνική Τράπεζα και θα προχωρήσει στην διαχείρισή τους.

Επίσης τους γνωστοποίησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να δώσουν συνέντευξη στην εταιρεία doValue, η οποία θα επιλέξει ποιοι –ες θα απασχοληθούν στο έργο της διαχείρισης δανείων. Η doValue θα υποβάλλει τους εργαζόμενους και σε κάποιου τύπου τεστ μαθηματικών γνώσεων ή άλλων.

Το Σωματείο μας αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τα παραπάνω προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τις εταιρείες αλλά και με τους επικεφαλής των Διευθύνσεων της Τράπεζας στις οποίες ανήκουν οι συνάδελφοι, χωρίς δυστυχώς ουσιαστικά αποτελέσματα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιου είδους εξελίξεις, οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στον εργασιακό βίο και να μην υπάρχει εκ των προτέρων διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Εκτός από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Icap, δεν έχει γίνει δυνατό να υπάρξει άλλη επικοινωνία.

Είναι απαράδεκτο να μετακινούνται υπάλληλοι μετά από 15 ή ακόμα και 18 χρόνια εργασίας σε άλλο «έργο», σε άλλο χώρο, σε άλλο αντικείμενο(;) και οι υπεύθυνοι να μην θεωρούν υποχρέωση τους την εκ των προτέρων, συνολική ενημέρωση των ίδιων των  εργαζόμενων αλλά και των σωματείων τους. Εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια που υπάρχει, αφού τα ποσοστά ανεργίας και οι αριθμοί των ανέργων ανεβαίνουν ξανά, πατάνε πάνω στην ανάγκη για δουλειά κάθε «εξαρτημένου από τον μισθό του» εργαζόμενου, για να ζητήσουν ό,τι θέλουν.  Η δήθεν αναβίωση του κοινωνικού διαλόγου είναι μόνο για να εκφωνείται σε φόρα που θέλουν να παρουσιάσουν ένα καλύτερο πρόσωπο. Η διαβούλευση και ο κοινωνικός διάλογος, ένα κοινωνικό κεκτημένο για την Ευρώπη, εδώ είναι περιττή πολυτέλεια.

Έχουμε ενημερωθεί ότι η doValue θα κάνει πρόταση για πρόσληψη και σε υπαλλήλους της Τράπεζας, ωστόσο η όποια μετακίνησή τους θα γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση, εφόσον οι ίδιοι οι υπάλληλοι το επιλέξουν. Ανεξάρτητα από τις πιέσεις που ενδεχομένως θα ασκηθούν, η διαφορά μεταξύ τακτικού προσωπικού και εργολαβικών είναι για άλλη μία φορά εμφανής. Ζητούν από εμάς την κατάθεση του βιογραφικού μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες όταν ακόμα και η σύνταξη ενός δομημένου βιογραφικού χρειάζεται χρόνο. Αποφασίζουν να υποβάλλουν τους υποψηφίους σε τεστ γνώσεων και ικανοτήτων, χωρίς να ενημερώνουν για την εξεταστέα ύλη και φυσικά χωρίς να επιτρέπουν καμιά προετοιμασία. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις με τις οποίες κρίνεται η είσοδος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι υποψήφιοι γνωρίζουν εκ των προτέρων την εξεταστέα ύλη.

Αποδεικνύεται δε, για ακόμα μία φορά ότι πρόκειται για την γνωστή μεθόδευση της εικονικής εργολαβίας. Εάν η doValue αναθέτει έργο σε  εταιρείες, γιατί κάνει αυτή (η doValue) την επιλογή προσωπικού; Γιατί καλεί σε συνέντευξη εργαζόμενους τους οποίους δεν θα προσλάβει η ίδια; Έχουν ή δεν έχουν οι εταιρείες την τεχνογνωσία – και άρα και ικανό προσωπικό, επιβλέποντες κλπ. – για να φέρουν εις πέρας το έργο αυτό; Αν την έχουν, τότε γιατί η doValue οργανώνει (συντάσσει, διορθώνει) τα τεστ γνώσεων στα οποία θα υποβληθούν οι υποψήφιοι;

Η απάντηση είναι ότι όπως και στην περίπτωση της δήθεν εργολαβίας με την Εθνική Τράπεζα και εδώ οι εταιρείες δρουν ως μεσάζοντες, για να γίνεται διπλή εκμετάλλευση της εργασίας μας.

Συνάδελφοι –ισσες,

Σας καλούμε σε διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη 24-11-2021, ώρα 7:00 μ.μ. για πιο άμεση αλληλοενημέρωση και σχεδιασμό των δικών μας κινήσεων ύστερα από αυτές τις εξελίξεις. Θα λάβετε zoom link μέσω του οποίου θα μπορείτε να συνδεθείτε. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας.

Το ΔΣ