Δίκτυο Συνδικαλιστών Ευρώπης (TUNE): ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δίκτυο Συνδικαλιστών Ευρώπης (TUNE): ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ευρώπης (TUNE) συγκεντρώνει προοδευτικούς συνδικαλιστές και άλλους ακτιβιστές με στόχο να ενθαρρύνει μια ευρεία κοινωνική συζήτηση για την ΕΕ και τις πολιτικές της, και επίσης να οικοδομήσει ένα ισχυρό κίνημα πανευρωπαϊκής προοδευτικής συνεργασίας για την πρόοδο.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους της Ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και υλοποιεί η διοίκησή της.

Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να αποκλείσει τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω δημόσιας προσφοράς συνεπάγεται απώλεια της πλειοψηφίας του 51% από το Δημόσιο και τον έλεγχο της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πραγματοποιεί τον στόχο της για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μετά την πρόσφατη παραχώρηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ιδιωτικά κεφάλαια (funds).

Διεκδικούμε τη μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για τους εξής λόγους:

• Η ΔEH είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα και κυρίαρχος παίκτης στον ενεργειακό τομέα. Είναι μια δημόσια εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την άσκηση από το κράτος μιας ενεργούς αναπτυξιακής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής και για την επίτευξη μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης της οικονομίας -ο μόνος βιώσιμος τρόπος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

• Είναι αναγκαίος ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ προκειμένου να αποτραπούν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι η μόνη εγγύηση κατά της ενεργειακής φτώχειας και υπέρ της προστασίας των φτωχότερων νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά υπό την τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που απειλεί με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.