Απεργία εργαζομένων στο Χόλυγουντ κατά Netflix, Disney και Amazon

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απεργία εργαζομένων στο Χόλυγουντ κατά Netflix, Disney και Amazon

Η παραγωγή ταινιών στο Χόλυγουντ κινδυνεύει με παράλυση έπειτα από την απόφαση του σωματείου να απεργήσει για πρώτη φορά στα 128 χρόνια της ιστορίας του. Αιτία η διαφωνία του συνδικάτου με τους όρους που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής.

Η Διεθνής Συμμαχία Εργαζομένων Θεατρικής Σκηνής, όπως λέγεται το σωματείο, ανέφερε ότι από το 90% των μελών που ψήφισαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη από τη Παρασκευή έως και τη Κυριακή, το 99% τάχθηκαν υπέρ της απεργίας.

Το συνδικάτο εκπροσωπεί 150.000 εργαζομένους σε συνεργεία που δραστηριοποιούνται σε ΗΠΑ και Καναδά και περιλαμβάνουν ειδικότητες όπως: εικονολήπτες, κινηματογραφιστές, συντονιστές σεναρίου, επιμελητές, καλλιτέχνες make up κ.α.

Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι

Το κυρίαρχο θέμα ανάμεσα στο συνδικάτο και τις εταιρείες παραγωγής είναι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους της Netflix, Apple, Disney και Amazon. Επίσης τα αιτήματα περιλαμβάνουν καλύτερο μισθό, περισσότερες άδειες, εγγυημένα διαλλείματα για φαγητό κλπ.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο πρόεδρος του σωματείου Μάθιου Λεμπ, σε δηλώσεις του ανέφερε «Ελπίζω τα στούντιο να δουν και να καταλάβουν την αποφασιστικότητα των μελών μας», προσθέτοντας «εάν θέλουν να αποφύγουν την απεργία θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μας κάνουν μία λογική προσφορά».

Το συνδικάτο από τη μεριά του σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι τα μέλη του εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ώστε να κρατηθεί ανέπαφη η δουλειά, όμως «τώρα δεν μπορούμε και θα αποδεχθούμε μία συμφωνία που μας αφήνει με ένα μη βιώσιμο αποτέλεσμα».

Η ιστορία των απεργιών στο Χόλυγουντ

Η τελευταία φορά που έγινε απεργία στο Χόλυγουντ ήταν το 2007 όταν το συνδικάτο Συγγραφέων της Αμερικής απέργησε για 100 μέρες για μισθολογικά ζητήματα σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες παροχής ταινιών.

Η αμέσως προηγούμενη απεργία από το 2007 ήταν το 1945 όταν οι διακοσμητές του Χόλυγουντ απέργησαν για έξι μήνες. Η ένταση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που ξεκίνησε μία εξέγερση στις πύλες του στούντιο της Warner Bros. Αυτά τα γεγονότα έμειναν στην Ιστορία ως «Ματωμένη Παρασκευή».

Με πληροφορίες από NYT, Guardian

πηγη: documentonews