ΣΕΗ – ΣΕΔΡΑΤΕ: Καλούμε το ΥΠ.ΠΟ και το Υπουργείο Παιδείας για την ΑΜΕΣΗ, ΟΡΙΣΤΙΚΗ κι ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ επίλυση του ζητήματος της ισοτιμίας των πτυχίων των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΗ – ΣΕΔΡΑΤΕ: Καλούμε το ΥΠ.ΠΟ και το Υπουργείο Παιδείας για την ΑΜΕΣΗ, ΟΡΙΣΤΙΚΗ κι ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ επίλυση του ζητήματος της ισοτιμίας των πτυχίων των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΗ – ΣΕΔΡΑΤΕ

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης (Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ)
Αθήνα, 10/09/2021


Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης διευκρινίζουν τα εξής:Με τον Νόμο 1158, τεύχος πρώτον, ΦΕΚ 127, 13 Μαΐου 1981, όλες οι Καλλιτεχνικές Σχολές Δημόσιες και Ιδιωτικές (Θεάτρου, Κινηματογράφου, Χορού) της χώρας που είναι εγκεκριμένες και ελεγχόμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι Ανώτερες, ισότιμες με Τ.Ε.Ι.Πολλοί ηθοποιοί, στον εκπαιδευτικό τομέα, έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια σε σπουδές, με δεύτερα πτυχία, παιδαγωγικά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά.
Οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας ΠΕ91.02 Δραματικής Τέχνης, απόφοιτοι Ανώτερων Κρατικών και Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, κάτοχοι ισοτιμίας με ΤΕΙ, ΚΑΙ Παιδαγωγικής Επάρκειας, εργάζονται στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 2002 σύμφωνα με τη σύσταση του κλάδου για την Δευτεροβάθμια με την ΚΥΑ: ΔΥ/13934/12-3-2001 (ΦΕΚ 204, τ.Β’, 2-3-2001) και για την Πρωτοβάθμια με την ΚΥΑ 50200/Δ1, (ΦΕΚ 1493, 4-5-2012). Η ειδικότητα ΠΕ91.01 Θεατρολόγων, συστάθηκε ταυτόχρονα, με τις ίδιες ΚΥΑ. Δηλαδή και οι δύο κλάδοι συστάθηκαν συγχρόνως, με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο στην Α/θμια εκπαίδευση, έχοντας τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στο χώρο της εκπαίδευσης και με τις εξειδικευμένες ειδικότητές τους στην Β/μια, όπως ορίζονται με την υπ’ αριθμ. 89884/Δ2, ΥΑ, “Αναθέσεις μαθημάτων Καλλιτεχνικών Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις” (ΦΕΚ 1113/11/6/2015).
Ο νόμος από το 2002 ορίζει και τους δύο κλάδους ισότιμους και προσλαμβάνονται στην Δημόσια Εκπαίδευση με αναλογία ποσόστωσης επί της κατάταξης.
Αναφερόμαστε σ’ αυτό επειδή οι «συνάδελφοι» θεατρολόγοι κατά τα λεγόμενα τους προβαίνουν σε νέα δικαστική διαμάχη για πρόταξη έναντι του κλάδου της Δραματικής Τέχνης αλλά και ανάκληση των διορισμών του κλάδου.
Από την αρχή της σύστασης των κλάδων, τεχνηέντως  οι θεατρολόγοι, ακόμα και με δικαστικές προσφυγές (που δεν πέτυχαν ή εκκρεμούν ) προσπαθούν να αφανίσουν τους ηθοποιούς από την εκπαίδευση, λειτουργώντας αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, αντιεπαγγελματικά και αντισυναδελφικά.
Ποτέ άλλοτε στην εκπαίδευση δεν συναντήσαμε το φαινόμενο συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να στρέφονται εναντίον όμορου κλάδου με τέτοιο μένος και εκδικητικότητα. Ποτέ οι Δάσκαλοι 4ετούς φοίτησης δεν στραφήκαν εναντίον των 2ετούς, ή της Πληροφορικής ΠΕ19 απόφοιτοι ΑΕΙ εναντίον των αποφοίτων ΤΕΙ ΠΕ19 αλλά και δεκάδες άλλα παραδείγματα σε όμορους κλάδους.Ως ΣΕΗ καταδικάζουμε τέτοιες αντισυναδελφικές τακτικές και ζητάμε από το Σύλλογο των Θεατρολόγων να αποσύρει κάθε δικαστική προσφυγή έναντι των Ηθοποιών αλλά και κάθε τακτική που υπονομεύει τα επαγγελματικά συμφέροντα των Ηθοποιών γενικότερα.
Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  για την ΑΜΕΣΗ, ΟΡΙΣΤΙΚΗ κι ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ επίλυση του ζητήματος της ισοτιμίας των πτυχίων των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, τουλάχιστον για τους πτυχιούχους που αποφοίτησαν μέχρι την 10/6/2003 και το οποίο ζήτημα, συνεχίζει να «ταλανίζει» τους ηθοποιούς,  θίγοντας ανεπανόρθωτα κι ανεπίτρεπτα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. 
Ζητάμε- να καταργηθεί  η προϋπόθεση της θεώρησης, έως τις 10/6/2003, του τίτλου σπουδών  από το ΥΠΠΟΑ, και να ληφθεί υπόψη το τέλος του ακαδημαϊκού έτους όπως ισχύει για όλες τις σχολές δηλαδή 31/8/2003 προκειμένου για την αναγνώριση της ισοτιμίας του από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. καιγια την αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών, που έχουν χορηγήσει Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης έως την 10/6/2003, με τους τίτλους που χορηγούσαν έως τις 10/6/2003 τα Τ.Ε.Ι., να λαμβάνεται υπόψη μόνο ο χρόνος αποφοίτησης και κτήσης του πτυχίου, ανεξάρτητα από τον χρόνο έκδοσης Βεβαίωσης Σπουδών από το ΥΠΠΟΑ όπως ισχύει για όλα τα πτυχία και διπλώματα. – Την επανένταξη όλων καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την επανένταξη του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.- Την στελέχωση των Καλλιτεχνικών Σχολείων με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες των Κατευθύνσεων Θεάτρου και Κινηματογράφου, και Χορού.
Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην αήθη επίθεση και να υπερασπιζόμαστε να νόμιμα δικαιώματα μας σαν κλάδος που υφίσταται επί του παρόντος την αδικία των αδιαβάθμητων και μη αναγνωρισμένων πτυχίων από 10/06/2003 κι έπειτα, αρνούμαστε την εκχώρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων και αξιώσεων μας.