ΔΑΣ Εθνικής: Δεν θα ανεχτούμε βλαπτική μεταβολή για κανένα συνάδελφο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΑΣ Εθνικής: Δεν θα ανεχτούμε βλαπτική μεταβολή για κανένα συνάδελφο!

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έχουμε ως ΔΑΣ αναδείξει επανειλημμένα με δημόσιες ανακοινώσεις μας και παρεμβάσεις μας στα συνδικαλιστικά μας όργανα ότι η Εθνική Τράπεζα «μετασχηματίζεται» με βασική προτεραιότητα την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του λειτουργικού και εργασιακού κόστους, την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία εις βάρος των εργασιακών σχέσεων και της διαχρονικής εταιρικής κουλτούρας, που άλλοτε αποτελούσε το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθιστώντας την ηγέτιδα τράπεζα στην ελληνική αγορά.

Η συνέχιση της πολιτικής συρρίκνωσης του Δικτύου αποδεικνύει αυτή την διαπίστωση. Για ακόμη μια φορά, με διαρροές ή με αποσπασματική ενημέρωση στους επί μέρους χώρους, γίνεται λόγος για ακόμη 22 Καταστήματα και 3 Γραφεία Συναλλαγών που πρόκειται ως το τέλος του έτους να κλείσουν!

Τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει κερδοφορία μετά φόρων 578 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη 42% σε ετήσια βάση, και με περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών στο 16,5%, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το κλείσιμο ακόμη 25 φυσικών σημείων παρουσίας της, ακόμη κι από περιοχές ιδιαίτερης εθνικής σημασίας στην ακριτική Ελλάδα! Για να μη μιλήσουμε για το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα του Λονδίνου!

Φυσικά για μείωση προσλήψεων ειδικών συνεργατών, με παχυλές αμοιβές και με αμφίβολη προσφορά στην ανάπτυξη της ΕΤΕ, ούτε λόγος! Φαίνεται ότι τα συμβόλαια των χιλιάδων ευρώ μηνιαίως δεν αποτελούν «σπατάλη» για την ΕΤΕ!

Καμία διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των εναλλακτικών δικτύων στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κενό παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας σε περιοχές που είχαν χτιστεί ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης με την τοπική αγορά και κοινωνία ή σε περιοχές που το αμέσως πλησιέστερο Κατάστημα της ΕΤΕ βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ως ΔΑΣ είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πολιτικές συρρίκνωσης αποτελούν ξεκάθαρο πλήγμα για την Τράπεζα, επιφέρουν τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα και κυρίως πλήττουν ευθέως την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και τα συμφέροντα των συναδέλφων. Με τις θέσεις εργασίας συνεχώς να τελούν υπό μείωση, με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις που μειώνουν θέσεις ευθύνης, η φιλοσοφία υπηρεσιακής εξέλιξης και προοπτικής μέσα στην Τράπεζα αλλοιώνεται: Λιγότερες θέσεις εργασίας- λιγότερες θέσεις ευθύνης- στασιμότητα και έλλειψη κινήτρων στο σύνολο των συναδέλφων. Η ΕΤΕ αλλάζει και δυστυχώς αλλάζει προς το χειρότερο!

Χωρίς χρονοτριβή και χωρίς καμία ψευδαίσθηση ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της Διοίκησης αποτελούν «θέσφατο» και δεν επιδέχονται κριτικής, από την πρώτη στιγμή ως ΔΑΣ έχουμε ζητήσει σύγκληση των οργάνων του ΣΥΕΤΕ προκειμένου να διατυπώσουμε την ξεκάθαρη θέση που οφείλει να έχει το σωματείο απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις:

–        Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συρρίκνωση της Τράπεζας. Ειδικά όταν επισήμως είχε διατυπωθεί στο Προεδρείο πριν λίγο καιρό η θέση της Διοίκησης ότι καμία περαιτέρω μείωση καταστημάτων δεν προβλέπεται για το 2021.

–        Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη σύνδεση «Εθελούσια Έξοδος- Κλείσιμο Καταστημάτων». Οι λογικές «θα κλείσει το Κατάστημά σου, οπότε πάρε Εθελούσια» δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καλλιεργούνται! Η έλλειψη προσωπικού είναι ορατή εδώ και καιρό και το νιώθουν στο πετσί τους ειδικά οι συνάδελφοι του Δικτύου, όταν χρειάζεται να λειτουργήσουν 2-3 άτομα Καταστήματα των 20 και 25 ατόμων, σε περιπτώσεις ύπαρξης κρούσματος Covid-19.

–        Καμία συναδέλφισσα και κανένας συνάδελφος να μην υποστεί βλαπτική μεταβολή από τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τις επιχειρηματικές αποφάσεις, οι εργασιακές τους σχέσεις δεν μπορούν να αφήνονται στην τύχη, ανάλογα με το αν είναι οι «τυχεροί» που κλείνει ή δεν κλείνει το Κατάστημά τους. Πέρα από την προσωπική ταλαιπωρία να χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τον καθημερινό προγραμματισμό τους ή να επιβαρυνθούν με ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις μετακίνησης, το να ζημιώνονται οικονομικά αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

–        Να θεσμοθετηθεί διαδικασία ξεκάθαρη που να προστατεύει αποδοχές και ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη για το σύνολο του προσωπικού που πλήττεται από αυτές τις αναδιαρθρώσεις! Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε καταστήματα που κλείνουν δεν είναι εργαζόμενοι β’ κατηγορίας!

Απαιτούμε τη διασφάλιση των εργασιακών μας σχέσεων!

Δεν είμαστε ούτε πρόκειται να γίνουμε παθητικοί θεατές και αποδέκτες επιχειρηματικών αποφάσεων και επιλογών που θίγουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και ναρκοθετούν την βιωσιμότητα της Εθνικής Τράπεζας.

Καλούμε την πλειοψηφία ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) να περάσει από την αδράνεια στη δράση, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ