Ένωση μονίμων & δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ : Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένωση μονίμων & δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ : Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες,

Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου που εξήγγειλαν τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Επίσης, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11πμ.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι διεκδικούμε να μην κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το λεγόμενο εργασιακό νομοσχέδιο που αλλάζει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση των εργασιακών σχέσεων και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξηλώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από την εργατική νομοθεσία μετά τα μνημόνια και να υποβαθμίσει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις σε μια περίοδο που ακόμη δοκιμαζόμαστε όλοι από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από κάποιο πρόγραμμα που να επιβάλλει αυτές τις αλλαγές, δεν υπάρχει τρόικα που εκβιάζει την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Υπάρχει μια καθαρή πολιτική επιδίωξη να εξυπηρετήσει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να ικανοποιήσει αιτήματα πολλών χρόνων της μεγάλης εργοδοσίας, του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των πολυεθνικών για τον προσπορισμό προς όφελος τους τεράστιων χρηματικών ποσών μέσα από τους δικούς μας κόπους και τις δικές μας τσέπες.

Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της κοινωνίας αλλά πατούν πάνω στο φόβο του κόσμου και στα συντρίμμια από την πανδημία και τα λοκ-ντάουν τον τελευταίο χρόνο για να αιφνιδιάσουν και να κηρύξουν τον πόλεμο στους εργαζόμενους. Η δική μας απάντηση οφείλουμε να είναι αντίστοιχη, ανάλογη και άρα μαζική για να καταφέρουμε να πετύχουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, για να μείνει στα χαρτιά, για να μην ισοπεδώσει τις ζωές μας.

Δεν είναι όμως η πρώτη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα από αυτήν την κυβέρνηση, το αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται μετά την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών, την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης αναθέτοντος και εργολάβου, την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και προχωρούν ακόμη παραπέρα με προτεινόμενες ρυθμίσεις όπως:

Κατάργηση του 8ωρου και θεσμοθέτηση του 10ωρου χωρίς επιπλέον αμοιβή

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εκτός συλλογικών συμβάσεων

Αύξηση των υπερωριών χωρίς επιπλέον αμοιβή αλλά με συμψηφισμό ρεπό και αδειών

Διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης απόλυσης και κατάργηση της επαναπρόσληψης μετά από ακυρότητα τους στα δικαστήρια

Περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας

Ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων

Κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέσω της μετατροπής σε Ανεξάρτητη Αρχή

Όταν τα συνδικάτα ήδη από τον Νοέμβριο 2020 είχαν αντιδράσει με απεργίες και κινητοποιήσεις με στόχο να μην προχωρήσει η νομοθέτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών, το τριτοβάθμιο όργανο δηλ. η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας όχι μόνο δεν ανέλαβε το ρόλο συντονιστή των εργατικών αγώνων  αλλά καθησύχαζε τον κόσμο της εργασίας και ακύρωνε επί της ουσίας κάθε αντίδραση.  Ακόμη και σήμερα μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, η ΓΣΕΕ δεν στέκεται ξεκάθαρα απέναντι αλλά καλλιεργεί φρούδες ελπίδες περί διαπραγμάτευσης και καλυτέρευσης κάποιων αρνητικών διατάξεων. Αυτό το «εργασιακό» νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, πετιέται μόνο στα σκουπίδια. Αποτελεί μνημείο εξυπηρέτησης των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων καταπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Είναι φανερό ότι ξεπληρώνουν γραμμάτια στις πλάτες μας, δεν θα το επιτρέψουμε, δεν θα τους αφήσουμε.     

 Σε τέτοιες συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα μας, η ενότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι μονόδρομος και ζητούμενο. Η εργασιακή ζούγκλα που μας ετοιμάζουν δεν θα περάσει μόνο αν καταφέρουμε και διεκδικήσουμε ενωμένοι την απόσυρση του εκτρώματος που θέλουν να το παρουσιάσουν ως «εργασιακό νομοσχέδιο». Όσο και να αβαντάρουν τα κρατικοδίαιτα κανάλια, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο στόχος τους είναι να αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει από το εργασιακό δίκαιο, ότι έχει απομείνει για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι λιμενεργάτες γνωρίζουμε καλά ότι για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες, αξιοπρέπεια στην εργασία και ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, ο μόνος τρόπος είναι οι αγώνες μας. Δεν μας χαρίζεται τίποτα, η δύναμη μας είναι η συλλογική δράση και η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/6 ΣΤΙΣ 11ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ