Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Γιατί απεργούμε στις 10 Ιουνίου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Γιατί απεργούμε στις 10 Ιουνίου

Συναδέλφισσες, -οι,

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2/6/2021, η ενημερωτική σύσκεψη του Συλλόγου μας με συμμετοχή μελών του σωματείου μας αλλά και άλλων συναδέλφων της τράπεζας που ήθελαν να ενημερωθούν για το επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο. Λόγω των συνθηκών η σύσκεψη έγινε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με την χρήση της οποίας μας δόθηκε η ευκαιρία και με τη συμμετοχή της νομικής μας συμβούλου, να αποσαφηνίσουμε μερικά τουλάχιστον από τα σημεία του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη (από 4/6/2021)  στη Βουλή, με τη τελευταία μορφή του να είναι – ακόμα – χειρότερη από τις προηγούμενες, ενώ από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), με συνεχή ψέματα, παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις της σημασίας των λέξεων, προβάλλεται ως το πλέον φιλεργατικό νομοσχέδιο(!).

Παρουσιάζεται ότι προστατεύεται το 8ωρο όταν δίνεται η δυνατότητα με ατομική συμφωνία εργαζόμενου εργοδότη να οριστεί η 10ωρη εργασία. Το γεγονός ότι θα πληρωνόμαστε με ρεπό αντί για ευρώ, το γεγονός ότι η ζωή μας θα έχει γίνει λάστιχο απλά αποσιωπάται.

Παρουσιάζεται ότι το νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους από απόλυση, όμως, στην περίπτωση που μια απόλυση κριθεί καταχρηστική, δίνεται πλέον  το δικαίωμα στον εργοδότη να μην δεχτεί την επαναπρόσληψη και αντί αυτού να ζητήσει από το δικαστήριο να ορίσει μια απλή προσαύξηση της αποζημίωσης.

Η τηλεργασία ρυθμίζεται μέσω ατομικής συμφωνίας, αφήνοντας στο περιθώριο τους συλλόγους. Επιτρέπεται η εργασία τις Κυριακές σε μηχανογραφικά κέντρα, τμήματα «ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών», γεγονός που, εκτός των άλλων, σημαίνει ακόμα μία μείωση αμοιβής.

Το ΣΕΠΕ, που με τους αυστηρούς ελέγχους του είχε καταφέρει να τηρείται το ωράριο ακόμα και στις Τράπεζες, μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, κι επομένως δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, το οποίο σημαίνει ότι ουδείς υπουργός ή κυβέρνηση  φέρει ευθύνη για την λειτουργία του.

Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς και μοιρολάτρες όταν κάποιοι απεργάζονται σχέδια που καταστρέφουν τις ζωές μας. Συμμετέχουμε στην απεργία της 10ης Ιουνίου που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για την οποία θα ενεργοποιηθεί το απεργιακό ταμείο για τα μέλη του σωματείου.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου δεν ανοίγουμε υπολογιστές, δεν αγγίζουμε ποντίκι, δεν απαντάμε στο jabber

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

To Δ.Σ.