Κανονικότητα οι απλήρωτες υπερωρίες στην ETE

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κανονικότητα οι απλήρωτες υπερωρίες στην ETE

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ETE προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA για τις απλήρωτες υπερωρίες και κάλεσμα στην Πανεργατική Απεργία της 10ης Ιουνίου

Συναδέλφισσες, -οι,

Αν και σε κάθε συνάντηση με την Διεύθυνση Προσωπικού λαμβάνουμε την διαβεβαίωση ότι όποια υπερωρία φτάνει στο Προσωπικό πληρώνεται, ωστόσο οι απλήρωτες υπερωρίες τείνουν να γίνουν μία κανονικότητα. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι από την Διεύθυνση Προσωπικού αποζημιώνουν όσες υπερωρίες αποστέλλονται σε αυτή και αυτό διότι το «κόψιμο» έχει γίνει νωρίτερα.

Άλλωστε ομολογείται ολοκάθαρα στις επί μέρους Διευθύνσεις ότι: δεν υπάρχει budget(!). Δεν είναι όμως  ευθύνη του κάθε εργαζόμενου –ης, ο σωστός προϋπολογισμός, η πρόβλεψη των απαιτούμενων εργατοωρών και ο καθορισμός των προθεσμιών ολοκλήρωσης των έργων.

Ακόμα όμως και αν έχει υπάρξει κάποια αστοχία στους υπολογισμούς, αυτή  θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ήδη διορθωθεί για τους επόμενους μήνες. Έχοντας τα πραγματικά δεδομένα των ωρών εργασίας και των αποτελεσμάτων που παρήχθησαν θα έπρεπε να έχει γίνει η σωστή εκτίμηση του budget ώστε να μην διαιωνίζεται αυτή τη κατάσταση.

Στην περίπτωση που – για άλλους λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η μη υπέρβαση του προϋπολογισθέντος κόστους τότε μία λογική πρόταση θα ήταν να κλείνουν τα τερματικά και να μην επιτρέπεται η οποιαδήποτε υπέρβαση του ωραρίου.

Οι εργαζόμενοι –ες θυσιάζουμε προσωπικό χρόνο εις βάρος της οικογενειακής μας ζωής και της υγείας μας για να φέρουμε εις πέρας και εντός των πολύ στενών χρονικών προθεσμιών τις εργασίες που μας έχουν ανατεθεί. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη Τράπεζα αλλά και τους συμπολίτες μας που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Οι κρατικές επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί πολύ σκληρά την εποχή της πανδημίας περνούν μέσα από τραπεζικές διαδικασίες οι οποίες πρέπει να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην ώρα τους.

Όμως η προσπάθεια αυτή πρέπει, κατ’ αρχάς να αναγνωρίζεται και οπωσδήποτε να αμείβεται χωρίς έωλες δικαιολογίες περί εξάντλησης του budget. Όταν θα εμφανιστούν τα προβλήματα υγείας – έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται – από ποιο budget θα καλυφθούν;

Επίσης όπως έχουμε επισημάνει ξανά, οι καθημερινές υπερωρίες -αντί για νέες προσλήψεις προσωπικού- οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας που τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας. Η φτωχοποίηση του πληθυσμού, η μετανάστευση των νέων μας λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας θα έπρεπε να είναι θέματα που απασχολούν τη Διοίκηση της Τράπεζας διότι από αυτά εξαρτάται και η επιβίωση της.

Εάν από την παραπάνω τακτική υπονοείται ότι οι ώρες υπερωρίας δεν είναι πραγματικές ώρες εργασίας και ο εργαζόμενος–η ενδεχομένως παραμένει συνδεδεμένος (login) στο σύστημα χωρίς να εργάζεται έχουμε να πούμε τα εξής:  Τη Κυριακή του Πάσχα ουδείς εργαζόμενος θα είχε τη διάθεση να ανοίξει το laptop για να γράψει ώρες υπερωρίας αντί  να ανταλλάσσει ευχές με την οικογένειά του, στις 3 το πρωί ουδείς εργαζόμενος ανοίγει το laptop χωρίς λόγο.

Σαν επιστέγασμα των παραπάνω  ανακοινώθηκε και η παράταση της εθελούσιας εξόδου, με την  οποία ειδικά για ορισμένα τμήματα, εάν απομακρυνθεί έστω και ένας (1) ακόμα υπάλληλος θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες και δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων. Αντί να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά, ξοδεύονται χρήματα για να απομακρυνθούν υπάλληλοι. Χρειάζεται όμως μια περαιτέρω εξήγηση πώς κάποιοι υπάλληλοι δεν θεωρήθηκαν χρήσιμοι για να συνεχίσουν να εργάζονται στην Εθνική Τράπεζα αλλά τους έγινε πρόταση να προσληφθούν από τρίτη εταιρεία και να συνεχίζουν να εργάζονται μέσω αυτής στην ίδια θέση (!!!!).

Συνάδελφοι –ισσες,

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε δίκιο για όλα τα παραπάνω αλλά αυτό δεν αρκεί (…) . Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην εργασία, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα μας για καλή υγεία αλλά και το δικαίωμα όλης της κοινωνίας να ορθοποδήσει. Συμμετέχουμε στην απεργία τη Πέμπτη 3 Ιουνίου διότι αποδεικνύεται ότι είναι ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή μας και να ληφθεί υπόψη. Δυστυχώς, μετά και την δημοσίευση του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, αποδεικνύεται ότι προς το παρόν είναι οι απόψεις των εργοδοτών μόνο – και μάλλον των τραπεζιτών μόνο – που λαμβάνονται υπόψη από το λεγόμενο … Υπουργείο Εργασίας. Είναι η δύναμη της δικής μας θέλησης που μπορεί να αλλάξει τη πορεία των πραγμάτων.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου δεν ανοίγουμε υπολογιστές, δεν αγγίζουμε ποντίκι,
δεν απαντάμε στο 
jabber

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

To Δ.Σ.