Σταυρούλα Παπαδημητρίου: Διπλασσιάστηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το πρώτο τετράμηνο του 2021

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σταυρούλα Παπαδημητρίου: Διπλασσιάστηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το πρώτο τετράμηνο του 2021
  • «Ο καθένας μπορεί να φανταστεί σε τι αγχωτική κατάσταση θα βρεθεί ο εργαζόμενος όταν θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τον εργοδότη του τις συνθήκες εργασίας»

Το τελευταίο τετράμηνο έχουμε διπλασσιασμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, συνυπολογίζοντας τα παθολογικά αίτια, ας πούμε ένα έμφραγμα που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, και άλλα αίτια, όπως για παράδειγμα μία ηλεκτροπληξία. 

Αυτό ανέφερε η Επιθεωρήτρια Εργασίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή Ξυπνήστε.

Αναφερόμενη δε, στην έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η εβδομαδιαία εργασία 55 ωρών και άνω προκαλεί κίνδυνο για τη ζωή του εργαζόμενου, διευκρίνισε ότι αναφέρεται (η έρευνα) και στα παθολογικά αίτια, δηλαδή στα καρδιαγγειακά, που προκύπτουν από στρες, πίεση κλπ.

Ειδικώτερα τόνισε, μεταξύ άλλων:
“ Αυτή η κατάσταση έχει να κάνει με την απελευθέρωση των ωρών εργασίας πολύ πριν (σ.σ. την πανδημία). Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές, δηλαδή τον Αύγουστο του 2019, μετέτρεψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε γενική διεύθυνση υποβαθμίζοντας (και) την επιχειρησιακή του δράση, την παρέμβασή του στην αγορά εργασίας. 

Αργότερα ανέστειλε και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών ως προς την μείωση των υπερωριών ή την τροποποίηση του ωραρίου.

Επέτρεψε λοιπόν μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες προκαλούν από μόνες τους ένα αυξημένο άγχος λόγω και της ελλιπούς επιτήρησης των μέτρων προστασίας, την προσωρινή αναστολή της προδήλωσης των ωρών εργασίας. Επομένως οι εργαζόμενοι είναι ήδη εκτεθειμένοι στην παραβατικότητα των εργοδοτών, την οποία εμείς την διαπιστώναμε αλλά δεν μπορούσαμε να επιβάλουμε πρόστιμα.

Το υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο θα προσθέσει και ένα επιπλέον μεγάλο άγχος στους εργαζόμενους, διότι ο καθένας θα πρέπει ατομικά να ρυθμίσει τις συνθήκες της εργασίας του. Κάτι που δεν τον φέρνει στην καλύτερη δυνατή θέση απέναντι στον εργοδότη του. 

Επίσης, θα χάσει την προστασία του έναντι της απόλυσης καθώς για την ακυρότητα της θα υπάρχει τρίμηνη προθεσμία, ενώ για να κάνει “διόρθωση” ο εργοδότης θα έχει τετράμηνη προθεσμία. 

Όλα αυτά θα φέρουν τον εργαζόμενο σε πολύ δύσκολη θέση, όχι μόνο με την παράταση του ωραρίου, αλλά και με την εργασιακή ανασφάλεια η οποία μπορεί να προκαλέσει εργατικό ατύχημα. 

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί σε τι αγχωτική κατάσταση θα βρεθεί ο εργαζόμενος όταν θα κληθεί να διαπραγματευθεί (ατομικά) με τον εργοδότη του το ωράριό του και συνολικά τις συνθήκες εργασίας του”.