ΕΑΕΚ/ΑΔΕΔΥ: Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ/ΑΔΕΔΥ: Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΑΕΚ στην ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη προσβλητική συμπεριφορά στελεχών της τράπεζας Πειραιώς οι οποίες εκτρέφουν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων:

Τις προσπάθειες διχασμού των μισθωτών σε προνομιούχους και μη προνομιούχους τις γνωρίζουμε είναι η γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε. Το ίδιο γνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα εργασιακού mobing που δεν είναι καινούργια στους εργασιακούς χώρους αλλά σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που διανύουμε εντείνονται δεν κάνουν διακρίσεις σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά με στοιχεία κοινωνικού αυτοματισμού διαπιστώνεται πρόσφατα από ανώτατα  διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς. Η θλιβερή και απαράδεκτη συμπεριφορά ενός από αυτούς έφτασε στο σημείο να μιλάει υποτιμητικά και να συγκρίνει τους εργαζόμενους της τράπεζας που δεν μπορούν να πιάσουν τους ανέφικτους στόχους με τους δημοσίους υπαλλήλους. Τα στελέχη αυτά ποντάροντας στην εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων της τράπεζας με απειλές και προσβολές έχουν σαν στόχο να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους. Φέρονται λες και η εργασιακή αξιοπρέπεια είναι προνόμιο μόνο της μιας ή της άλλης κατηγορίας εργαζομένων…..

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς. Δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια σαλαμοποίησης των εργαζομένων θα μας βρει όλους ενωμένους απέναντί της .

Δείτε την σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου εργαζομένων προς το Διευθυντή 1ης περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής & Νήσων και στους επικεφαλής του:

Προς:  κ. χχχχχχ

Διευθυντή 1ης περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής & Νήσων

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά, Το τελευταίο διάστημα, με λύπη μας διαπιστώνουμε την εκδήλωση σοβαρών φαινομένων αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς σε βάρος εργαζομένων, της 1ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και νήσων της οποίας προΐστασθε και ειδικά έναντι των συναδέλφων που έχουν το ρόλο του Personal.

Η εκτός ορίων καθημερινή πίεση για την επίτευξη ανέφικτων στόχων, συνοδευόμενη από απαράδεκτες εκφράσεις όπως:   Ποιοι νομίζετε ότι είστε;          
Νομίζετε ότι είστε δημόσιοι υπάλληλοι;          
Άλλοι παρακαλάνε να ήταν στη θέση σας και εσείς πιστεύετε ότι είστε μόνιμοι… –         
Αν δε θέλετε πείτε το μου να φέρω άλλους!! 

Που ακουστήκαν στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι πρακτικές αυτού του είδους όπως και οι αντίστοιχες εκφράσεις  που μας έχουν καταγγελθεί  τις τελευταίες μέρες από αρκετούς συναδέλφους, φθάνοντας στο σημείο να λαμβάνουν χαρακτηριστικά άσκησης συνεχούς ψυχολογικής πίεσης και εργασιακού εκφοβισμούπροσβάλλοντας την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια εργαζομένων, δεν μπορούν επ’  ουδενί να γίνουν αποδεκτές και επιστρέφονται ως απαράδεκτες. Τονίζουμε, ότι η διαμόρφωση ενός εχθρικού, υποτιμητικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που παραγνωρίζει και αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο την προσωπικότητα των εργαζομένωνκαι υποσκάπτει την επαγγελματική τους υπόσταση, δεν συνάδει με το πλαίσιο, που οφείλει να διέπει τις εργασιακές σχέσεις στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα. Καθιστούμε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι στην περίπτωση που περιέλθει σε γνώση μας νέο περιστατικό αντίστοιχης συμπεριφοράς, που αγγίζει, αν δεν έχει ήδη υπερβεί, τα όρια του εργασιακού εκφοβισμού σε βάρος εργαζομένων ή, ακόμη περισσότερο, τυχόν διασύνδεση επίτευξης παράτυπων ατομικών στόχων με το εργασιακό μέλλον εργαζομένων, η αυτονόητη αντίδρασή μας θα είναι άμεση και καθοριστική, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση κάθε πρόσφορο μέσο. Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε τους συναδέλφους μας, να συνεχίζουν να επικοινωνούν και να καταγγέλλουν αντίστοιχες περιπτώσεις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, προκειμένου να υπάρξει η από μέρους μας αντίστοιχη παρέμβαση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΑΕΚ/ΑΔΕΔΥ