Πότε θα εορταστεί φέτος η εργατική Πρωτομαγιά;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πότε θα εορταστεί φέτος η εργατική Πρωτομαγιά;

της Παπαδημητρίου Σταυρούλας

Φέτος η Πρωτομαγιά «πέφτει» Μεγάλο Σάββατο. 

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε  με τον Ν 4468/2017 ως υποχρεωτική αργία Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προβλέπεται η μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα – όπως συμβαίνει φέτος. 

Έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο ο εορτασμός της πρωτομαγιάς μετατίθεται για άλλη εργάσιμη μέρα η πρώτη είναι στις 4 Μαρτίου. Για να γίνει η μετάθεση του εορτασμού απαιτείται η έκδοση ΥΑ από τον Υπουργό Εργασίας. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επίσημη απόφαση για τη μετάθεση του εορτασμού.

Το ερώτημα είναι πως θα επιλέξουν τα σωματεία να γιορτάσουν φέτος την πρωτομαγιά, στην περίπτωση πάντα που όπως προβλέπει ο νόμος μετατεθεί ο εορτασμός, καθώς και πέρυσι υπήρξαν ανατροπές στον εορτασμό λόγω της πανδημίας.

Φέτος πέρα όλων των άλλων ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την θεσμοθέτηση του οκτάωρου και την βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος καθώς αναμένουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την κατάργηση του.