Δ. Τεμπονέρας: Εκτός χρονοδιαγράμματος η ψηφιακή σύνταξη «Άτλας»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δ. Τεμπονέρας: Εκτός χρονοδιαγράμματος η ψηφιακή σύνταξη «Άτλας»

Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το πρόβλημα, θα έκανε προσλήψεις προσωπικού. Δεν είναι ότι δεν μπορεί, δεν θέλει να λύσει τα θέματα, γιατί έχει «αλλεργία» σε κάθε τι, που θυμίζει στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση, δια του απελθόντος Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Βρούτση, δεσμευόταν, πριν από μόλις μερικούς μήνες ότι, από τον Δεκέμβριο του 2021, το 85% των νέων συντάξεων, θα εκδίδεται ψηφιακά, σε λίγα δευτερόλεπτα, «με το πάτημα ενός κουμπιού»!

Ήταν μάλιστα τέτοια η βεβαιότητα της κυβέρνησης, για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, που είχε δώσει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο, οι νέες ψηφιακές συντάξεις θα εκδίδονταν ως εξής:

Φάση Α’: Συντάξεις χηρείας και συντάξεις αγροτών

Φάση Β’: Συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.

Φάση Γ’: Συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών, με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Αύγουστο του 2021 και μετά.

Φάση Δ’: Συντάξεις γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον Τύπο, με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά.

Μάλιστα, ο κ.Βρούτσης, παρακινούσε τους υποψηφίους συνταξιούχους, που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να μην κάνουν αιτήσεις για σύνταξη(!), ώστε να αναμένουν την σειρά τους και την ένταξή τους, στο ανωτέρω χρονοδιάγραμμα και έτσι να μην περιμένουν στην ουρά, για χρόνια, να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Έτσι και έγινε. Αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι «άκουσαν» τον πρώην Υπουργό και περίμεναν καρτερικά τη σειρά τους, για να υποβάλλουν αιτήσεις.

Πρώτα λοιπόν ήρθε η σειρά των υγειονομικών(γιατροί, φαρμακοποιοί κλπ).Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ήδη αυτές τις ημέρες, οι συντάξεις των υγειονομικών, θα έπρεπε να εκδίδονται «σε λίγα δευτερόλεπτα».

Φυσικά κάτι τέτοιο, δεν συμβαίνει ούτε κατά διάνοια .Ο μέσος χρόνος αναμονής, στο πρώην ΤΣΑΥ, κυμαίνεται από 2-3 χρόνια για τις οριστικές αποφάσεις ( και αυτό γιατί τους τελευταίους μόλις μήνες υπήρξε σχετική πρόοδος που οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων του ταμείου).

Ποιο είναι το συμπέρασμα από τα ανωτέρω;

Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώνονται και όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος, πέφτουν στο κενό. Αυτό μάλιστα τυχαίνει να συμβαίνει εις βάρος εκείνων, που λίγους μήνες πριν τους χειροκροτούσε η κυβέρνηση, από τα «μπαλκόνια της ντροπής».

Η κυβέρνηση αποτυγχάνει και εκτίθεται συνεχώς. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα, αν δεν αφορούσε την επιβίωση και την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υφίσταται τρομακτικές πιέσεις, λόγω πανδημίας και η κυβέρνηση, το απαξιώνει και το αποδιοργανώνει στοχευμένα, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την παραχώρηση του, στους ιδιώτες.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το πρόβλημα, θα έκανε προσλήψεις προσωπικού. Δεν είναι ότι δεν μπορεί, δεν θέλει να λύσει τα θέματα, γιατί έχει «αλλεργία» σε κάθε τι, που θυμίζει στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

πηγή