ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ελλάδα, ποιότητα ζωής όπως σε Γκάνα και Αιθιοπία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ελλάδα, ποιότητα ζωής όπως σε Γκάνα και Αιθιοπία

Στα επίπεδα της… Γκάνας και της Αιθιοπίας βρίσκεται ο δείκτης της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα! Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που αναδεικνύονται σε μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ σχετικά με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας μετά τη δεκαετή «λαίλαπα» των μνημονίων. Χωρίς να έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε αρνητική πρωτιά ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο!

Πιο αναλυτικά η μελέτη αποτυπώνει αύξηση στο ποσοστό των αυτοκτονιών που θυμίζει τη μετασοβιετική Ρωσία. Επίσης, προκύπτει επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών όπως φυματίωση και ελονοσία και περιορισμό στη χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και ταχεία επιδείνωση στους δείκτες υγείας. Όλα αυτά χωρίς να έχει αποτυπωθεί η ακόμα πιο δυσμενής κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, ελέω πανδημίας…

Ας δούμε τα βασικά στοιχεία της μελέτης που περιλαμβάνουν την ανάλυση στοιχείων Διεθνών Οργανισμών (ΟΟΣΑ, Ευρωβαρόμετρο,EUROSTAT):

– Ο δείκτης ποιότητας ζωής στην Ελλάδα ήταν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ελαφρώς υψηλότερος από την Αιθιοπία και την Γκάνα. Στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2005, επανήλθε το… 2019.

– Οι δείκτες ικανοποίησης και αισιοδοξίας των πολιτών κατέγραψαν πτώση.

-Η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος των πολιτών καταγράφηκε στην Ελλάδα (-23%) και στην Ιταλία.

– Μετά το 2010 το ποσοστό των εργαζομένων υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες σε Ελλάδα και Βραζιλία.

– Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (23%) δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις.

– Μόνο με τη Νότια Αφρική μπορεί να συγκριθεί το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (14%) που καταγράφεται στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,1% του ενεργού πληθυσμού για τις χώρες του ΟΟΣΑ.

– Το 2018 η μακροχρόνια ανεργία ήταν 26%, όταν το 2010 ήταν μόλις 5%.

– Καταγράφεται αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων από το 2010 έως το 2016 στην εργασιακή επισφάλεια.

– Η ευάλωτη απασχόληση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη (26,6% το 2010 και 26,5% το 2020).

– Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει. Από το 2006 διαπιστώνεται μείωση στον αριθμό των γεννήσεων με ταυτόχρονη αύξηση της θνησιμότητας πάνω από τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και από τις μεταναστευτικές ροές.

– Η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, όπως και στην ΕΕ. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα, η αύξηση συνοδεύεται και από προβλήματα υγείας.

– Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε απότομα από το 2009 μέχρι το 2012. Έως το 2021 δεν κατέστη εφικτό να ανακτήσει ξανά τα επίπεδα του 2008. Μάλιστα, η μερική απασχόληση από το 2010 και μετά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

– Η ανεργία στην Ελλάδα είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2008 έως σήμερα.

– Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας. – O δείκτης αυτοκτονιών από το 4,6 που ήταν το 2010, αυξήθηκε στο 6,1% το 2016.

Πηγή : https://www.asfalistiko.gr