ΔΕΗ: Μάχη για την μεγάλη ανάθεση 17,56 εκατ. ευρώ για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΕΗ: Μάχη για την μεγάλη ανάθεση 17,56 εκατ. ευρώ για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες

Μετά από τρεις αναβολές, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο μεγάλο διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το διαγωνισμό ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ ανέρχεται σε 17,56 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και το ανώτατο όριο προσφοράς. Ωστόσο ο διαγωνισμός πιθανότατα δε θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, καθώς μία εταιρεία, η ACS έχει καταθέσει στο ΣτΕ προσφυγή κατά των όρων του διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα βάσει των όρων του διαγωνισμού ο ανάδοχος που θα επιλεγεί προβλέπεται να περισυλλέγει, να κάνει τη διαλογή, να διακινεί και να διανέμει τις ταχυδρομικές αποστολές της ΔΕΗ προς τους πελάτες της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια εκτιμώμενου πλήθους 39 εκατ. τεμαχίων φακέλων. Στο μέγεθος αυτό συμπεριλαμβάνεται η ετήσια ποσότητα 38 εκατ. λογαριασμών και 1 εκατ. τεμάχια ενημερωτικών ομαδικών επιστολών που η ΔΕΗ ενδέχεται να αποστείλει σε πελάτες της στην επικράτεια. Οι ενημερωτικές επιστολές ενδεικτικά αφορούν επιστολές ενημέρωσης πελατών – οφειλετών, διαφήμισης της ΔΕΗ, πληροφόρησης πελατών για προγράμματα πιστότητας κλπ. 

Η επίδοση των λογαριασμών στους πελάτες της ΔΕΗ από τον πάροχο των ταχυδρομικών υπηρεσιών πρέπει να γίνεται εντός 4 εργάσιμων ημερών κατά μέγιστο από την παραλαβή τους, ενώ η επίδοση ομαδικών ενημερωτικών επιστολών πρέπει να γίνεται εντός 7 εργάσιμων ημερών κατά μέγιστο από την παραλαβή τους. Οι λογαριασμοί προβλέπεται να παραλαμβάνονται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Αττική από τον πάροχο με μέσο ρυθμό ημερήσιας επίδοσης από 150 χιλιάδες έως 180 χιλιάδες τεμάχια. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον ανάδοχο είναι να έχει σαν κύρια επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα 3 τελευταία έτη την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών στο πεδίο της καθολικής υπηρεσίας και να διαθέτει ειδική άδεια από την ΕΕΤΤ για όλη την επικράτεια. Επίσης προϋπόθεση για τον ανάδοχο είναι να διαθέτει τουλάχιστον ένα κατάστημα στο 95% των Καλλικρατικών δήμων της χώρας. 

Ο συγκεκριμένος όρος έχει προκαλέσει την αντίδραση της εταιρείας ACS η οποία μάλιστα έχει σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει στη διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ. Ειδικότερα όπως αναφέρουν πηγές της ACS, η εταιρεία ενδιαφέρεται για το διαγωνισμό, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις του, πληρούνται μόνο από τα ΕΛΤΑ και έτσι αποκλείονται de facto όλες οι άλλες εταιρείες του κλάδου. “Έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ σχετικά με αυτή τη φωτογραφική απαίτηση της διάθεσης ενός τουλάχιστον καταστήματος στο 95% των Καλλικρατικών δήμων και τουλάχιστον 2 κέντρων διαλογής στην Ελληνική επικράτεια” σημειώνουν πηγές της ACS που προσθέτουν ότι η εταιρεία που διαθέτει 40ετή παρουσία και έχει υλοποιήσει συστηματικές επενδύσεις μεγάλου εύρους στην ελληνική αγορά “θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την υπεράσπιση του υγιούς ανταγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου φροντίζει πάντα να λειτουργεί”. Τέλος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η εταιρία ήδη καλύπτει αντίστοιχα έργα επιστολικού ταχυδρομείου με Πανελλαδική γεωγραφική διασπορά από το 2013, χωρίς προβλήματα.

πηγή