Ξενογιαννακοπούλου: Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, είναι αχρείαστη!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξενογιαννακοπούλου: Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, είναι αχρείαστη!

Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, όχι μόνο είναι αχρείαστη, αλλά και επικίνδυνη! Αιτία το γεγονός ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που θα προκύψουν, δεν διασφαλίζεται ότι θα αξιοποιηθούν στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθούν στο εξωτερικό και πρακτικά, να χαθούν…

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας την παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Πάνου Τσακλόγλου στη Βουλή, τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μείωση εισοδήματος και στους εν ενεργεία συνταξιούχους.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται προς τους πολίτες αφού προεκλογικά το 2019 είχαν αποκαλυφθεί από το ΣΥΡΙΖΑ οι προθέσεις της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Τότε η ΝΔ το είχε διαψεύσει, ενώ σήμερα το προωθεί.

Εύλογη απορία προκάλεσε και το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εργασίας πρόβαλλε ως αιτία της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση, το δημογραφικό πρόβλημα και τα μελλοντικά προβλήματα βιωσιμότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η μεταρρύθμιση του 2016 διασφάλισε τη βιωσιμότητα του Συστήματος, είναι απορίας άξιο η ανάδειξη του συγκεκριμένου επιχειρήματος.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη προς τον κ. Τσακλόγλου, διερωτήθηκε «τί άλλαξε σε ένα χρόνο, όταν πέρυσι, με το Ν.4670/20 του πρώην υπουργού εργασίας κ. Βρούτση. Τότε η κυβέρνηση ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070, σύμφωνα μάλιστα με την αναλογιστική μελέτη που συμπεριελάμβανε την κύρια και επικουρική ασφάλιση και το δημογραφικό, και έλαβε τη σχετική έγκριση της ΕΕ. Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση ότι ο παριστάμενος καθηγητής κ. Νεκτάριος, παρόντος του υφυπουργού, ανέφερε ότι ο νόμος του κ. Βρούτση ήταν ήσσονος σημασίας με αρνητικές πλευρές».

Κατά την κυρία Ξενογιαννακοπούλου «είναι σαφές ότι αυτό που άλλαξε είναι η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ στο Υπουργείο Εργασίας με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη.»

Σε σχέση με το μεγάλο κόστος της μετάβασης, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ σε περίοδο αυξημένης ύφεσης, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό το κόστος θα πληρώσουν «είτε οι φορολογούμενοι, είτε οι συνταξιούχοι με μείωση συντάξεων, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είχε αρνητικές συνέπειες στις περισσότερες χώρες που εφαρμόστηκε, οδήγησε σε μείωση συντάξεων και ασφαλιστική αβεβαιότητα, γι ‘αυτόν τον λόγο εξάλλου και 18 χώρες από τις 34 που εφαρμόστηκε το εγκατέλειψαν».

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν στη χώρα, αλλά αντίθετα διαφαίνεται ο κίνδυνος να μεταφερθούν στο εξωτερικό από τις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα Funds που θα εμπλακούν.

«Η απάντηση του κ. Τσακλόγλου ήταν αποκαλυπτική. Δεν ανέφερε πόσο θα κοστίσει η μετάβαση. Παραδέχθηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος μέχρι το 2070, αλλά αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή ότι αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων της κοινωνικής ασφάλισης για επενδύσεις για την ανάπτυξη, δηλώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να τεθούν προϋποθέσεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και στα Funds που να αποκλείουν τη μεταφορά και επένδυσή τους εκτός Ελλάδας εξαιτίας του Ευρωπαϊκού δικαίου», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται καθημερινά «ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πνεύμα και της έκθεσης Πισσαρίδη, εφαρμόζει μια ακραία, παρωχημένη και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, σε παραφωνία με τη γενική τάση στην Ευρώπη, που έχει στραφεί σε μια κεϋνσιανή πολιτική εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας».

«Η αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση που απεργάζεται θα πλήξει το δημόσιο διανεμητικό σύστημα και την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών εις βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με την γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος», κατέληξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.