Μεταρρύθμιση επικουρικής ασφάλισης: «Ρήτρα μη αρνητικών αποδόσεων» για να σωθούν οι συντάξεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεταρρύθμιση επικουρικής ασφάλισης: «Ρήτρα μη αρνητικών αποδόσεων» για να σωθούν οι συντάξεις

Με «ρήτρα μη αρνητικών αποδόσεων», πιστεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα πετύχει να διασφαλίσει ένα minimum επικουρικών συντάξεων για τις νέες γενιές, χωρίς να χάσουν το κεφάλαιο από την επένδυση που θα έχουν πραγματοποιήσει.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι, ακόμα και αν αυτή η επένδυση δεν αποδώσει καρπούς, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν το λιγότερο το ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλλει, ως επικουρική σύνταξη, μετά τη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από τον ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό dianeosis, ο κ. Τσακλόγλου επικεντρώθηκε στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που εκθέτει σε κίνδυνο, το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα. Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν, φαίνεται ότι η χώρα έχασε 1,3 εκατ. νέους (-35%) μέσα σε 40 έτη. Στον αντίποδα, απέκτησε διπλάσιους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (+93%). Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το δημογραφικό θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Έτσι, οι πολίτες άνω των 60 ετών, από 11% του πληθυσμού το 1960, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φτάσουν στο 42% το 2060. Αντίστοιχα, ο λόγος των ασφαλισμένων προς συνταξιούχους θα πέσει από το 2,67 στο 1,58 το 2060.

Ο κ. Τσακλόγλου μιλώντας για την σταδιακή μετατροπή του νέου συστήματος από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό, υπογράμμισε ότι θα διακρίνεται από επαγγελματική διαχείριση, ισχυρή εποπτεία και μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των αποταμιεύσεων, που θα επιφέρουν υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, και υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα, κάνει μικρότερο τον κίνδυνο της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου.

Υπογράμμισε επίσης, ότι οι εισφορές σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία. Έτσι, θα υπάρξουν πολλοί υψηλότεροι πολλαπλασιαστές επενδύσεων, με αντίστοιχη θετική επίδραση σε οικονομία και μελλοντικά εισοδήματα των συνταξιούχων.

Στην εκδήλωση, που είχε ως θέμα τις προκλήσεις του μέλλοντος σε ασφαλιστικό και δημογραφικό συμμετείχαν και η πρώην υπουργός Εργασίας, Βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της Ομάδας Σπράου, που συνέταξαν την γνωστή έκθεση για το Ασφαλιστικό, σχεδόν 24 χρόνια πριν, Πλάτων Τήνιος και ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης.

Ο κ. Τήνιος έκανε λόγο για ένα πρόβλημα πολύπλοκο που «γερνάει μαζί με τον πληθυσμό της χώρας».

Η κυρία Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) είναι ικανή να διατηρήσει βιώσιμο έως το 2070, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ίσως χρειαστούν ορισμένες παρεμβάσεις, αλλά όχι και δομικές αλλαγές. Για την προωθούμενη μεταρρύθμιση, εκτίμησε το κόστος μετάβασης σε 55 δισ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μείωσης των συντάξεων, αλλά και οι νέεοι ασφαλισμένοι με την αβεβαιότητα των αγορών.

Ο κ. Νεκτάριος επανέλαβε την πρότασή του για ευρύτερη κεφαλαιοποίηση του συστήματος ασφάλισης, που θα αφορά τους ασφαλισμένους μετά το 1992. Πρόσθεσε δε, ότι το ισχύον σύστημα έχει το υψηλότερο αφανές χρέος.

Ο κ. Ματσαγγάνης εκτίμησε ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται δεν θα πετύχει τον στόχο της. Αιτία το σημαντικό δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται, αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος. Θεώρησε δε πιθανό, στο μέλλον κάποια κυβέρνηση να «βάλει χέρι» στον κουμπαρά των νέων ασφαλισμένων.

πηγή