Προκαταβολή σύνταξης μετ’ εμποδίων: Οι εργαζόμενοι του υπ. Εργασίας υπογράφουν με επιφυλάξεις την Υ.Α.

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προκαταβολή σύνταξης μετ’ εμποδίων: Οι εργαζόμενοι του υπ. Εργασίας υπογράφουν με επιφυλάξεις την Υ.Α.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έρχεται σε ανοιχτή κόντρα με τους εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση.  Αιτία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το θέμα, η οποία φέρει τις υπογραφές των αρμόδιων στελεχών με… επιφυλάξεις!

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, η συγκεκριμένη απόφαση δεν έλαβε την υπογραφή των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, χωρίς αντιδράσεις. Η υπογραφή δόθηκε με επιφυλάξεις, αφού οι εργαζόμενοι του υπουργείου διαπίστωσαν ότι κυοφορείται νέο, μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι ενστάσεις που εκφράζονται σχετίζονται με το γεγονός ότι η προκαταβολή σύνταξης προστίθεται στη διαδικασία καταβολής της σύνταξης και ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης εμπεριέχει και τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Η προκαταβολή σύνταξης (έως 384 ευρώ) θα προστεθεί στην ήδη ισχύουσα διαδικασία, γεγονός ότι με τα δεδομένα ζητήματα υποστελέχωσης του e-ΕΦΚΑ, είναι πιθανό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται θα λύσει. Επίσης, θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου αρκετοί πολίτες δεν δικαιούνται σύνταξης, άρα τίθεται θέμα παράνομης καταβολής ενός ποσού από το δημόσιο. Βέβαια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τονίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει διαδικασία συμψηφισμού.

Παρόλ’ αυτά οι υπογραφές από την ιεραρχία του υπουργείου, μπήκαν με επιφυλάξεις. Το σχόλιο του κ. Χατζηδάκη ήταν ότι « διότι θεωρούν ότι θα τους φύγει κανένας πόντος!»

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο σε ραδιοφωνική του παρέμβαση (SKAI FM) για γραφειοκρατικό πρόβλημα. Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει ούτε υπολογιστές για να μπορέσει να προχωρήσει με ταχύτητα η διαδικασία.

Πάντως, η αποδοχή της διαδικασίας φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη. Το πρώτο 24ωρο έναρξης της διαδικασίας υποβλήθηκαν περίπου 8.000 αιτήσεις στην σχετική ψηφιακή πλατφόρμα. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Μαρτίου, θα δέχεται αιτήσεις έως τις 31 Μαρτίου.

πηγή