Ισπανία: Μισθωτοί υπάλληλοι οι εργαζόμενοι ως διανομείς σε πλατφόρμες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ισπανία: Μισθωτοί υπάλληλοι οι εργαζόμενοι ως διανομείς σε πλατφόρμες

Νομοθετική διάταξη διευρύνει τα εργασιακά δικαιώματα παρέχοντας επιπλέον προστασία σε έναν από τους πιο επισφαλείς κλάδους εργασίας.

Ως μισθωτοί υπάλληλοι θα λογίζονται από εδώ και στο εξής οι διανομείς στην Ισπανία που εργάζονται σε εφαρμογές όπως η Deliveroo ή η UberEats σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη η οποία διευρύνει τα εργασιακά δικαιώματα ενός από τους πιο επισφαλείς κλάδους εργασίας.

«Όλοι θα είναι στο εξής μισθωτοί και θα μπορούν να επωφεληθούν κάθε προστασίας που απορρέει από το καθεστώς αυτό», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία είναι «η πρώτη χώρα της ΕΕ που νομοθετεί κάτι τέτοιο».

Οι εργαζόμενοι με ποδήλατο ή με μοτοσικλέτα, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγγείλει κατ΄επανάληψη την επισφάλεια των συνθηκών εργασίας τους.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα βασικότερα συνδικάτα και τους εργοδότες, προβλέπει την αλλαγή του κώδικα εργασίας ώστε να προστεθεί «το τεκμήριο του μισθωτού για τους εργαζομένους, οι οποίοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν το εν λόγω εντεταλμένο έργο χάρη σε έναν αλγόριθμο που διαχειρίζεται την υπηρεσία ή τις συνθήκες εργασίας, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας», αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Οι εταιρίες θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα σε κάθε κοινωνική προστασία την οποία δεν έχουν σήμερα», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τις ερχόμενες εβδομάδες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τρεις μήνες προκειμένου να συμμορφωθούν, διευκρίνισε η Γ. Ντίαθ.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση βασίστηκε σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο με την οποία αναγνώριζε τη ύπαρξη «σχέσης εργασίας» ανάμεσα σε έναν διανομέα φαγητού και την ισπανική εταιρία Glovo.

Η Ισπανία παραμένει ωστόσο πρωτοπόρα, γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μέχρι τώρα παρόμοια νομοθεσία.

πηγή – EPA/RODRIGO JIMENEZ – φωτό