«Ολοκληρωτικός πόλεμος από την κυβέρνηση στους υγειονομικούς»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ολοκληρωτικός πόλεμος από την κυβέρνηση στους υγειονομικούς»

Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλλουν οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς μαζί με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, φαίνεται πως καλούνται να ανταπεξέλθουν και στον αδιάκοπο πόλεμο της κυβέρνησης, η οποία παρά τα δακρύβρεχτα διαγγέλματα μπροστά στις κάμερες, δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο πίσω απ΄ αυτές.

Σε λίγο καιρό συμπληρώνουμε έναν ολόκληρο χρόνο επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και είναι μάλλον κοινά αποδεκτό πως οι γιατροί αποτέλεσαν τους πιο σκληρά εργαζόμενους, αφενός γιατί κράτησαν στις πλάτες τους ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ώρα που αυτό αντιμετώπιζε ορατό το φάσμα της κατάρρευσης και αφετέρου γιατί το έκαναν εκθέτοντας αναπόφευκτα τον εαυτό τους στον ιό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Όλο αυτό το διάστημα έκαναν το χρέος τους προς τον πολίτη, ζητώντας όμως παράλληλα και την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. Αντ’ αυτού αφέθηκαν μόνοι ή -ακόμα χειρότερα- έγιναν μάρτυρες κινήσεων που, όπως λένε, στόχο είχαν μονάχα την “επικοινωνία”. Από δω και πέρα καλύτερα να σωπάσουν, καθώς φαίνεται πως εν μέσω του “κόκκινου συναγερμού” που όλοι βιώνουμε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διεξάγει ανενόχλητη το δικό της “ξεκαθάρισμα”, θυμίζοντας τις χειρότερες μέρες της Δεξιάς του παρελθόντος.

«Ολοκληρωτικός πόλεμος»

Η φράση ανήκει στον νευροχειρουργό, διευθυντή του νοσοκομείου της Νίκαιας και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνο Παπανικολάου και συνοψίζει το κλίμα εργασιακής τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των γιατρών. Ένα κλίμα που προφανώς αποτελεί “μήνυμα” για όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία.

Ας δούμε όμως τις περιπτώσεις αυτές μία μία

Γιατροί – “νήπια”, τα μαλώνει η δασκάλα που κόλλησαν Covid 

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη γίνεται γνωστό πως γιατροί του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» θα περάσουν από ένορκη διοικητική εξέταση, επειδή βρέθηκαν θετικοί στον Covid. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από τη διοικήτρια του νοσοκομείου, Όλγα Μπαλαούρα, η οποία τυγχάνει σύζυγος του μεγαλοδημοσιογράφου των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου και πρέπει να σημειωθεί πως αν και νηπιαγωγός στο επάγγελμα, η Μπαλαούρα εξελίσσεται σε μπαρουτοκαπνισμένη διοικήτρια νοσοκομείων, καθώς έχει θητεύσει σε ακόμη δύο..! Στο «Παμμακάριστος» και το «Αγία Όλγα» επί υπουργείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Όπως είναι φυσικό, το σωματείο των εργαζομένων στον Άγιο Σάββα αντιδρά, κάνοντας λόγο για θράσος από τη μεριά της διοίκησης που «προσπαθεί να διαχειριστεί την πανωλεθρία» και «στοχοποιεί τους εργαζόμενους, αντί να απολογηθεί»«Είστε οι μόνοι υπαίτιοι, κάντε ΕΔΕ στους εαυτούς σας», κατέληγε η ανακοίνωση των εργαζομένων, την οποία υπέγραφε -ως όφειλε- ο εκλεγμένος πρόεδρος του σωματείου, Κώστας Καταραχιάς.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Καταραχιάς θα μετακινηθεί στη περίφημη ΜΕΘ του «Σωτηρία» που δημιουργήθηκε από δωρεά της Βουλής. Μια ΜΕΘ “φάντασμα”, όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί, μιας και έχει στελεχωθεί αποκλειστικά από μετακινημένους, κάτι που σημαίνει πως στο πραγματικό της δυναμικό δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος: για να στηθεί, αποδυναμώθηκαν άλλες δομές Υγείας. Όμως, ο Καταραχιάς είναι ακτινολόγος και η μετακίνησή του σε ΜΕΘ αποτελεί, όπως ο ίδιος λέει, παγκόσμια πρωτοτυπία. Τέτοια ήταν, φαίνεται, η ανάγκη να απομακρυνθεί από τον Άγιο Σάββα, που προτιμήθηκε να παραμένει αναξιοποίητος σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας…

Αυτή η άστοχη μετακίνηση, όμως, ήταν απλά προάγγελος του τι θα επακολουθούσε. Η κυβέρνηση λόγω των αυξημένων αναγκών θα αποφασίσει να δώσει παράταση στις συμβάσεις εργασίας όλων των επικουρικών μέχρι τον Οκτώβρη του 2021. Όχι όμως και στον Κώστα Καταραχιά, που διαπιστώνει πως η δική του παράταση εκκρεμεί. Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τηλεφωνεί εκ μέρους του στο υπουργείο, προκειμένου να μάθει τι έχει συμβεί. Η απάντηση που θα λάβει, είναι πως ο Καταραχιάς μονιμοποιείται..!

Μοιάζει με ανέκδοτο: μια κυβέρνηση που δε δέχεται κουβέντα για μονιμοποιήσεις (οι οποίες στο ΕΣΥ γίνονται με το σταγονόμετρο), να διορίσει τον “ενοχλητικό” πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον Άγιο Σάββα. Σύντομα, θα αποκαλυπτόταν πως απλά του τάζουν λαγούς με πετραχήλια, προκειμένου να τον καθησυχάσουν, ενώ στην πραγματικότητα σκοπεύουν να τον απολύσουν τον Μάρτιο, όταν θα λήξει η αρχική του σύμβαση.

Επείγοντα χωρίς ειδικευμένο Παθολόγο

Στις 17 του Γενάρη, το τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου του Ρεθύμνου μένει ακόμη μια φορά χωρίς Παθολόγο και η διευθύντρια, Ελένη Ιωαννίδου, καλείται να πάρει μια απόφαση. Διαλέγει να εκπέμψει σήμα κινδύνου, κλείνοντας την Παθολογική κλινική και κατεβάζοντας τον εφημερεύοντα Παθολόγο στα Επείγοντα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ελευθέριος Μαρκάκης, διαλέγει τον εύκολο δρόμο και αντί της επίλυσης του προβλήματος, κινεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον της διευθύντριας, χαρακτηρίζοντας την απόφασή της «παράνομη», την ίδια «μη αρμόδια» και υποστηρίζοντας πως προκαλεί «αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς».

16 γιατροί υποβάλλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους και ακόμη 37 υπογράφουν κείμενο, στο οποίο αναφέρουν: «Ποιος είναι νόμιμος άραγε; Μια διοίκηση που βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από το νόμιμο όριο; Μια διοίκηση που όταν δεν μπορεί να λύσει προβλήματα «εντέλει» σταθερά τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους; Μια διοίκηση που παρανόμως διακόπτει την άδεια ανατροφής μιας μητέρας και αφήνει χωρίς εφημερεύοντα το πιο κομβικό τμήμα του νοσοκομείου, το τμήμα επειγόντων περιστατικών;

Μάλλον το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί. Ποιος είναι παράνομος;

Αυτός που δουλεύει με «εντέλλεσθε» εδώ και πάνω ένα χρόνο; Που δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα από τη νόμιμη άδεια που δικαιούται; Που δεν έχει κανένα δικαίωμα για εκπαίδευση; Που καλύπτει το τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν δεν υπάρχει γιατρός για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;»

Ξύλο και διώξεις

Στις 29 του Γενάρη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός, γίνεται ο πρώτος πολίτης της χώρας που διώκεται με βάση το νόμο των συγκεντρώσεων – συναθροίσεων που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η συγκέντρωση για την οποία κατηγορείται είχε συμβεί μήνες πριν, στις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη, τότε που οι γιατροί -για πρώτη φορά στην πανδημία- δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ο λόγος; Ο ειδικός διαμεσολαβητής της αστυνομίας για τη συγκέντρωση -ρόλος που θεσπίστηκε από τον νόμο που αναφέρθηκε πιο πάνω- ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μαζευτούν στο πεζοδρόμιο, όμως εκείνοι αψήφησαν την εντολή και πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους στο οδόστρωμα, τηρώντας αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας.

Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και βέβαια να προκληθεί… συνωστισμός, ενώ ο Γιαννακός, ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, διώκεται πλέον για παραβίαση των κανόνων που προβλέπει ο νόμος περί συναθροίσεων.

UPDATE: Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε πως ο Μ. Γιαννακός ελέγχεται και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, για διασπορά ψευδών ειδήσεων, διότι σε τηλεοπτική εκπομπή επικαλέστηκε μαρτυρίες γιατρών της Κέρκυρας σχετικά με τη 40χρονη νοσηλεύτρια που παρέλυσε στα κάτω άκρα, σύμφωνα με τις οποίες η παράλυση επήλθε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ποινική δίωξη επειδή “μίλησαν”

Νωρίτερα, στα μέσα Δεκέμβρη, είχε γίνει γνωστό πως η Διοίκηση των Νοσοκομείων Πέλλας ζητά την πειθαρχική και ποινική (!) δίωξη της προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Έδεσσας, Ελένης Σταυρακάκη, αλλά και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, Σίμου Φωστηρόπουλου.

Προηγουμένως, οι δύο γιατροί είχαν κάνει το “μοιραίο λάθος” να μιλήσουν δημόσια για το ανοχύρωτο ΕΣΥ και την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα εγκαταλελειμμένα στο έλεος νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. 

«Η πειθαρχική και ποινική δίωξη που αποφασίστηκε να ασκηθεί σε βάρος των συναδέλφων εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο της υγείας να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και να καταπνιγεί κάθε φωνή που παρουσιάζει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά», ανέφερε τότε η ΠΟΕΔΗΝ.

«Δεν είμαστε παράφρονες. Είμαστε γιατροί και θέλουμε ο κόσμος να προστατευθεί»

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω, στον περασμένο Νοέμβρη, συναντάμε και την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση εναντίον της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνης Κατσίμπα, με εντολή της εισαγγελέα Πρωτοδικών της πόλης και το ερώτημα της… διέγερσης σε ανυπακοή!

Η εισαγγελέας Κατερίνα Καραγιαννακίδου διέταξε την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διερευνήσει τις δηλώσεις της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών σε τηλεοπτική εκπομπή, η οποία έκανε το λάθος να μεταφέρει -ως όφειλε- την απόφαση του συνδικαλιστικού της οργάνου να συμμετέχουν οι γιατροί στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου «για την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου και των γιατρών».

«Μάλλον τους πείραξε ότι η κυρία Κατσίμπα, μαζί με τους υπόλοιπους γιατρούς της ΕΝΙΘ πρόσφατα αποκάλυψαν ότι ένα 24ωρο πριν είχαν τελειώσει οι κλίνες Covid στο ΑΧΕΠΑ, ώσπου να “δανειστούν” άλλες έξι από την καρδιοχειρουργική κλινική», αναφερόταν σε ανακοίνωση συναδέλφων της.

Οι γιατροί εχθρός της κοινωνίας

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως όλες αυτές οι διώξεις εναντίον των γιατρών πλαισιώθηκαν κατάλληλα και από τις απαιτούμενες επιθέσεις ενάντια στο ήθος τους, προκειμένου να φανούν ως οι “κακοί” της υπόθεσης, όπως ακριβώς έγινε και με τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αρχικά μια δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε ανύποπτο χρόνο (σ.σ οι γιατροί αποφασίζουν ποιος μπαίνει σε ΜΕΘ και ποιος όχι) θεωρήθηκε κάτι σαν ατυχία της στιγμής, όταν όμως ο Μάκης Βορίδης ένιωσε την ανάγκη να υποστηρίξει τη λογική Κοντοζαμάνη, άρχισε να φαίνεται πως το πράγμα κάπου οδεύει. Μετά βέβαια ήρθε η δήλωση Αυτιά και όλα μπήκαν στη θέση τους.

*Οι περιπτώσεις που αναφέρονται δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις διώξεων σε γιατρούς. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο ακόμη υγειονομικοί: η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου και ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς (και γενικός γραμματέας του νομαρχιακού τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Κιλκίς), Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Παράλληλα, οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν και την τακτική των “μετακινήσεων”, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό ανά την Ελλάδα, όπως συνέβη με την διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του ΓΝ Άρτας.

πηγή