Αντιφατικές δηλώσεις Τσακλόγλου για αναγνώριση της Covid-19 ως «επαγγελματικής ασθένειας»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντιφατικές δηλώσεις Τσακλόγλου για αναγνώριση της Covid-19 ως «επαγγελματικής ασθένειας»

Κατά τη συζήτηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου αναγκάστηκε να τοποθετεί στη Βουλή σχετικά με την αναγνώριση της νόσου covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας αλλά και για την ένταξη στα ΒΑΕ των υγειονομικών. Δυστυχώς στην τοποθέτησή του αυτή απέφυγε να δεσμευτεί για το οτιδήποτε.

Στον χαρακτηρισμό του Covid-19 ως «επαγγελματικής νόσου» και στα ΒΑΕ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου κάνοντας αλληλοαναιρούμενες μεταξύ τους τοποθετήσεις και στα 2 αυτά ζητήματα κατά την ομιλία του στη Βουλή .
Ενώ λοιπόν στην αρχή επεσήμανε και σωστά ότι «ήδη στη χώρα μας ο Covid-19 αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων». Στη συνέχεια είπε ότι στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται την προοπτική τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος 41/2012 που περιέχει τον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, ώστε να καταχωρηθεί σε αυτόν η ασθένεια με αίτιο τον ιό του SARS (κορονοϊός).

Δηλαδή ναι μεν αλλά περιμένετε στο ακουστικό σας !! Είναι παράδοξο ο Covid-19 από την μια να αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά από την άλλη αυτό το γεγονός να μην παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα προστασίας των εργαζομένων που εκθέτονται στον κίνδυνο, που νοσούν ή χάνουν την ζωή τους εξ αιτίας της νόσου.

Αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις του αναφορικά με την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και δεν δημιουργούν καμία ελπίδα για την άμεση ρύθμιση του Ζητήματος. Στην τοποθέτησή του αν και παραδέχθηκε ότι «Θα πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα» παράλληλα δήλωσε :

«Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την ένταξη στα ΒΑΕ όσο και οι επιπτώσεις στην οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του ΕΣΥ».

«τα αιτήματα ένταξης – ειδικά των υγειονομικών – είναι διαρκή και έρχονται τώρα στο προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας. Τα ΒΑΕ είναι ένα μόνιμο μέτρο, όμως η πανδημία είναι μια έκτακτη κατάσταση. Επιπρόσθετα, δεν είναι ίδια η έκθεση όλων των ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού στον κίνδυνο ασθένειας».