Κορωνοϊός / Αναγκαίος ο εμβολιασμός των εργατών καθαριότητας των δήμων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κορωνοϊός / Αναγκαίος ο εμβολιασμός των εργατών καθαριότητας των δήμων

Άνοιξε η συζήτηση για το αν μπορεί να θεωρηθεί ο κορωνοΐός επαγγελματική νόσος στις ευαίσθητες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με την επισήμανση ότι απέχουμε πολύ μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης από τον κορωνοϊό, σειρά επιστημόνων της Ιατρικής τονίζει την ανάγκη να αναγνωριστούν ως πληττόμενοι από τη νόσο Covid-19 ισάξια με το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ευαίσθητες υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων αλλά και η υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, καθώς η Ομοσπονδία διεκδικεί να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ που εκτίθενται περισσότερο στη νόσο.

«Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μαζικούς εμβολιασμούς, πρόσληψη εποπτών Δημόσιας Υγείας στους ΟΤΑ, αλλά και ενίσχυση των μέτρων προστασίας για εργαζόμενους στην καθαριότητα και στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Αγωνία από τους γιατρούς Εργασίας

Εξάλλου, η ενίσχυση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων των ευαίσθητων υπηρεσιών των ΟΤΑ είναι ένα ζήτημα που θέτουν από την αρχή της πανδημίας οι γιατροί Εργασίας. Ο Γιώργος Ντουνιάς είχε θίξει το ζήτημα της επικινδυνότητας μόλυνσης όλων εργαζόμενων και μαζί με την επιτροπή εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, όπως είναι οι Ευθύμης Θανασιάς και Γιώργος Μακρυνός, είχαν συντάξει την έκθεση για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου εν μέσω πανδημίας.

Ο Γ. Ντουνιάς εξέφρασε κατά τη χθεσινή συζήτηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ την αγωνία του για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι «με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστούν 25 μήνες μέχρι να φτάσουμε στην εμβολιαστική κάλυψη του 50% του πληθυσμού». Πρόκρινε, μάλιστα, τους μαζικούς επιτόπιους εμβολιασμούς του πληθυσμού για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού στα πρότυπα του Ισραήλ.

Επαγγελματική νόσος

Παράλληλα, ανοίγει η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα εάν ο κορωνοϊός πρέπει να αναγνωριστεί ως επαγγελματική νόσος. Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ, απάντησε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί για τους εργαζόμενους που έρχονται σε συχνή επαφή με το κοινό. Πρόκρινε, μάλιστα, την ανάγκη να αυξηθεί η τηλεργασία για εργαζόμενους που τους το επιτρέπει το αντικείμενο της απασχόλησής τους. «Σ’ αυτή τη φάση πρέπει να εξαντλήσουμε την πιθανότητα να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου και μετά να συζητήσουμε εάν η Covid-19 μπορεί να ενταχθεί στους επαγγελματικούς κινδύνους και άρα οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» είπε η Αθ. Λινού.

«Η Covid-19 πρέπει να θεωρηθεί επαγγελματική νόσος για τις ομάδες εργαζομένων των ΟΤΑ που είναι αναγκασμένοι να εκτίθενται σε κοινό και άρα στη νόσο» αντέτεινε ο Μάκης Θανασιάς, επί πολλά χρόνια γιατρός Εργασίας σε ΟΤΑ.

πηγη