ΕΑΕΚ – Να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ – Να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Κατόπιν επιστολής που κοινοποίησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ, στις 20 Νοεμβρίου, συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο που προβλέπει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,εργοδοτών και εργαζομένων,  οι οποίες αποτελούν τον κύριο πόρο του Οργανισμού.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε διακινδύνευση προγράμματα απασχόλησης, επιδόματα ανεργίας, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του Οργανισμού. Για το θέμα άλλωστε υπάρχει και σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στην οποία είχε διαφωνήσει μόνο η ΔΑΚΕ. (δείτε εδώ τη σχετική απόφαση)

Με έκπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε, πως ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, ανέφερε πως η ΑΔΕΔΥ ενώ προσεκλήθη για να εκθέσει τις απόψεις της, αρνήθηκε να παραστεί.

Από την ίδια μέρα είχαμε ζητήσει,  έγγραφη ενημέρωση από το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για τους λόγους της πρωτοφανούς  αυτής ενέργειας,

Τελικά εχθές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ακούσαμε τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Γ. Πάιδα να ψελλίζει διάφορες δικαιολογίες, “όπως ότι τον ειδοποίησαν αργά”, ότι “δεν ήξερε τι ήταν αυτό το νομοσχέδιο” , ότι “δεν πρόλαβε να το διαβάσει”,  ότι “δεν πρόλαβε να ειδοποιήσει κάποιον άλλο” και άλλα φαιδρά. Να θυμίσουμε εδώ, πως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ήταν σφοδρός υπέρμαχος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και άρα της διάλυσης του ΟΑΕΔ.

Η ενέργεια αυτή του προέδρου, ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες, και αναδεικνύει την πολιτική και συνδικαλιστική ανεπάρκεια του προέδρου. Είναι μια ενέργεια που προσβάλει τον θεσμικό ρόλο της Συνομοσπονδίας και παραβιάζει το Καταστατικό της.

Η ενέργεια αυτή, έρχεται να προστεθεί και σε άλλες αντικαταστατικές ενέργειες του προέδρου, όπως δημόσιες διαφοροποιήσεις σε αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ καθώς φαίνεται πως έχει επιλέξει να εκπροσωπεί την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι τους εργαζόμενους, αλλά και στην επαναλαμβανόμενη, δημόσια εκφορά, ακροδεξιού και ρατσιστικού λόγου.

Είναι προφανές πως δεν μπορεί να υπηρετήσει πλέον το ρόλο του και η παρουσία του προσβάλει στην ιστορία, τον θεσμικό ρόλο και το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ και δεν έχει πια καμία νομιμοποίηση

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητήσαμε, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, να διευκολύνει  με την παραίτησή του, προκειμένου να μην οδηγηθεί η Συνομοσπονδία σε διαδικασίες που θα “τραυματίσουν” την ενότητα και την αξιοπιστία της.