Αυξάνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας πάνω από το 40%

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυξάνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας πάνω από το 40%

Αυξάνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας πάνω από το 40% στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την πανδημία του κορωνοιού.

Το πιθανότερο είναι πως το ποσοστό της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως απασχόλησης θα ανέλθει στο 50% και θα ισχύσει για την Αττική όσο και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας που είναι σε κόκκινη ή και σε πορτοκαλί ζώνη πιθανότατα από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου αν όχι από αύριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου.

Καθώς η πανδημία επελαύνει, το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο παρατείνεται χρονικά έως 30 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως σε υποχρεωτική τηλεργασία μπαίνουν οι εργαζόμενοι που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις, μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Το ποσοστό υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Η υποχρεωτική τηλεργασία προαναγγέλεται στο σύστημα “Εργάνη”.

Εξαιρούνται:

  • τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας
  • τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας
  • οι φαρμακαποθήκες
  • οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
  • οι ταχυμεταφορές

Κατά τον υπολογισμό του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

Η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ανωτέρω ποσοστού προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.

ΠΗΓΗ: Δικηγόρος Εργατολόγος