ΝΑΤ: παγίδα στους συνταξιούχους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΝΑΤ: παγίδα στους συνταξιούχους

Χριστίνα Κοψίνη – efsyn

Για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας εγκαλούν την κυβέρνηση νομικοί της κοινωνικής ασφάλισης μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.

Για στημένη παγίδα στους συνταξιούχους του ΝΑΤ και προσπάθεια να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου κατηγορεί την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Εργασίας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καλώντας ταυτοχρόνως τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία. Ταυτοχρόνως, απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό παραθέτει την πρόβλεψη της τροπολογίας για καταβολή των αναδρομικών μέχρι 31.12.2020 και όχι εντός του Οκτωβρίου όπως είχε υποσχεθεί από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης.

Για τους συνταξιούχους ναυτικούς στους οποίους η κυβέρνηση προσφέρει τα αναδρομικά της περικοπής του 7% και μόνο για ένα 11μηνο, το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση από το ΣτΕ που αφορά υπουργική απόφαση του 2012 (υπ. αριθμ 476/28.02.2012). Θυμίζει επίσης την απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, που οριοθετεί ως χρόνο καταβολής αναδρομικών τους 60 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΕΝΔΙΣΥ, «οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ ανέρχονται σε 59.327. Οι συντάξεις τους κοστίζουν κάθε μήνα στο Ταμείο 62 εκατ. ευρώ.

Αρα κατά μέσο όρο το ΝΑΤ χορηγεί συντάξεις 1.045 ευρώ τον μήνα. Τα αναδρομικά που τους υπόσχεται η τροπολογία για το 11μηνο (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) είναι 73,15 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό οι δικαιούχοι θα λάβουν για τους 11 μήνες ένα ποσό 804,65 ευρώ. Αν όμως δικαιωθούν οι αγωγές που έχουν γίνει για τους 60 μήνες κατά τους οποίους υφίσταται η συγκεκριμένη περικοπή, τότε το όφελος προς τους συνταξιούχους του ΝΑΤ «εκτινάσσεται» στα 4.389 ευρώ!

Η γνωμοδότηση

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας «προσπαθεί να ξεφύγει» καταβάλλοντας ένα ποσό ύψους 47 εκατ. ευρώ, ενώ κανονικά θα μπορούσε να οφείλει περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ. Αρα, η τροπολογία βοηθάει τα δημόσια ταμεία να γλιτώσουν 212 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ποσό που φυσικά θα το στερηθούν ξανά οι συνταξιούχοι». Για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας εγκαλεί την κυβέρνηση και ο νομικός Λ. Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσώπησε ομάδα συνταξιούχων στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ.

«Με την κατάθεση της νέας τροπολογίας για τα αναδρομικά στον δημόσιο τομέα, την Παρασκευή στις 2.10, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με γνωμοδότησή της επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς μας και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει το άρθρο 1 του ΠΠΠ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επισημαίνει επίσης ότι οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, ως αποζημιωτικές αγωγές, παραγράφονται στην πενταετία».

Κατά την ερμηνεία του κ. Αποστολίδη, η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδεικνύει ότι οι νόμιμες αξιώσεις των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα δεν αποσβέννονται με την αντισυνταγματική ρύθμιση της τροπολογίας, παρά μονάχα αν υπάρξει ζήτημα παραγραφής. Η παραγραφή των εν λόγω αναδρομικών είναι πενταετής, αφού πρόκειται για αποζημιωτικές αξιώσεις.