Μεθοδεύουν την συνολική κατάρρευση της ίδιας της έννοιας της εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεθοδεύουν την συνολική κατάρρευση της ίδιας της έννοιας της εργασίας

Η θεσμοθέτηση υποχρέωσης εργασίας χωρίς αμοιβή συνιστά κατάρρευση της ίδιας της μισθωτής εργασίας και είναι πολύ ανησυχητική η σιωπή της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί πρόβλημα, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Απλή λογική, τόνισε εξάλλου, χρειάζεται για να δει ο καθένας ότι θεσμοθετήθηκε και μείωση δώρου Χριστουγέννων.

Ο κ. Βρούτσης φτιάχνει ένα Εργατικό Δίκαιο που αναιρεί την έννοια της μισθωτής εργασίας, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Δεν μιλάμε για επιμέρους ρυθμίσεις ή «ξήλωμα» κεκτημένων, μιλάμε για ολοκληρωτική στροφή, αλλαγή παραδείγματος, τόνισε η κα Αχτσιόγλου. Το να νομοθετείς, να θεσμοθετείς υποχρεώση εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή, συνιστά την κατάρρευση της έννοιας της εργασίας. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι εικόνα από το παρελθόν, ενός εργασιακού «Μεσαίωνα», αλλά εικόνα από το μέλλον, μας δείχνει το παράδειγμα για το πώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται συνολικά τις εργασιακές σχέσεις.

Η εμφάνιση Βρούτση στη Βουλή χθες συνιστά απαύγασμα προκλητικότητας και θρασύτητας. Για την συγκεκριμένη ρύθμιση είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ότι του… χρωστάνε, γιατί «ξεπληρώνουν» την μισή καραντίνα και όχι ολόκληρη … να είναι υπερωριακά απλήρωτοι και να χρωστάνε κι όλας… Πέρα από θρασύτητα και αλαζονεία, αυτές οι ασύλληπτες τοποθετήσεις δείχνουν κατά την γνώμη μου και τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα. Πρέπει να υπάρξει γενικευμένη αντίδραση, συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου και όπως είπε χαρακτηριστικά, «με ανησυχεί πάρα πολύ, βαθιά, η απόλυτη ησυχία από την πλευρά της ΓΣΕΕ, όταν περνούν τέτοια μέτρα».

Και η πληρωμένη υπερωρία ωστόσο δέχεται πλήγμα από τις ρυθμίσεις Βρούτση. Η κα Αχτσιόγλου θύμισε ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό Εργατικό Δίκαιο προβλέπει για την πέραν του νόμιμου ωραρίου εργασία τρεις διαβαθμίσεις:

  • υπερεργασία, περίπου 1 ώρα την ημέρα
  • νόμιμη υπερωρία, επιπλέον της υπερεργασίας που πρέπει να έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να υπάρχει όριο
  • παράνομη υπερωρία για υπέρβαση και του δεύτερου «σκαλοπατιού»

Και οι τρεις αμοίβονται διαφορετικά, με προσαύξηση του κανονικού μισθού. Ο κ. Βρούτσης λοιπόν έρχεται και νομοθετεί ότι οι επιχειρήσεις μονομερώς, χωρίς άδεια του ΑΣΕ, μπορούν να καθορίζουν οι ίδιες τις υπερωρίες που θέλουν να κάνουν οι εργαζόμενοί τους. Άρα, δεν υπάρχει πια έννοια παράνομης υπερωρίας, θα έχουμε μόνο δύο σκαλοπάτια και οι εργαζόμενοι θα εργάζονται υπερωριακά πολύ περισσότερες ώρες και θα αμείβονται πολύ λιγότερο για αυτές τις ώρες. Είναι διπλό χτύπημα, δεν υπάρχει καμία ηθική, η τοποθέτηση Βρούτση χτες ήταν πραγματικά εκτός λογικής, μιλάμε για την απόλυτη αλαζονεία, την πλέον ανήθικη στάση απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Είναι τρομερό να λέει ότι οι διατάξεις αυτές έρχονται να προστατέψουν την εργασία. Θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανόητους, δεν εξηγείται αλλιώς…

Ο κ. Βρούτσης λέει επίσης ψέματα και για το δώρο Χριστουγέννων, νομοθετεί μείωση του δώρου Χριστουγέννων. Όπως και να το δει κανείς, με απλή λογική και μαθηματικά, μιλάμε για μείωση του δώρου Χριστουγέννων. Πρακτικά, λέει ότι το δώρο Χριστουγέννων που υπολογίζεται στη βάση του μισθού τους προηγούμενους μήνες εργασίας, για τους μήνες κανονικής εργασίας θα υπολογιστεί κανονικά, αλλά για τους μήνες σε αναστολή θα υπολογιστεί με τα 532 ευρώ. Άρα, ξεκαθάρισε η κα Αχτσιόγλου, έχουμε καθαρότατη μείωση. Αντί να έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καλύψει το υπολειπόμενο μεταξύ των 532 ευρώ και του πραγματικού μισθού, έρχεται και μειώνει το δώρο Χριστουγέννων. Είναι προφανές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει τους εργαζόμενους ως πρόβλημα, τα δικαιώματά τους, που θέλει να αντιμετωπίσει περικόπτοντάς τα σιγά-σιγά. Δεν υπάρχει καμία άλλη οπτική.

Στην αρχή της συνέντευξης και σχολιάζοντας την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, η κ. Αχτσιόγλου θύμισε ότι ζητάμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μαζική, έγκαιρη αποσυμφόρηση της Μόριας και αρνείται πεισματικά. Ζητάμε να κάνει προληπτικά τεστ σε όλες τις κλειστές δομές, όχι μόνο προσφύγων, αλλά και σε γηροκομεία, δομές πρόνοιας, κτλ. Στην Λέσβο παρέλαβε κέντρο Υγείας (σ.τ.σ. δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης) και δεν προσέλαβε ούτε έναν γιατρό και δεν λειτούργησε ποτέ, τώρα έχει καεί… Τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ακραίας πολιτικής.

Και κάθε φορά που κάτι από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδεικνύεται όχι απλώς εσφαλμένο αλλά επικίνδυνο, κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, προσπαθεί να ενοχοποιήσει την κοινωνία για τα δικά της σφάλματα. Το να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη, να μην λες ότι υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις, πολιτικές επιλογές, το να μετατρέπεις την κοινωνική κατάσταση σε άτομα που μόνο ατομική ευθύνη έχουν, τελικά οδηγεί στο να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου, να παράγεται ένα ακραίο μίγμα από το οποίο μόνο η alt right έχει να κερδίσει, προειδοποίησε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.

https://www.stokokkino.gr/