ΟΙΕΛΕ : Ακραίες καταστάσεις ανομίας στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΙΕΛΕ : Ακραίες καταστάσεις ανομίας στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και τη Γεν. Γραμματέα Εργασίας για τις ακραίες καταστάσεις ανομίας στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την υγειονομική κρίση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αλλά κυρίως την υγεία, την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εργαζόμενων.

Σε επιστολές της η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι ο χώρος των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών μαστίζεται από φαινόμενα ακραίας ανομίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία υπερβαίνει το 40%. Υπενθυμίζει ότι τα φαινόμενα αυτά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο την περίοδο της αναστολής λειτουργίας όπου χιλιάδες τέτοιες μονάδες προχώρησαν σε εικονικές αναστολές, εισπράττοντας παρανόμως τα δίδακτρα, βάζοντας τους εκπαιδευτικούς στην Εργάνη (αν και πραγματοποιούσαν διαδικτυακά μαθήματα), μη καταβάλλοντας ούτε ένα ευρώ σε μισθοδοσίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα, δε, με καταγγελίες εκατοντάδων συναδέλφων μας που απασχολούνται σε Φροντιστήρια Δ.Ε. και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι εργοδότες του χώρου ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά με άγριες ορέξεις, επιβάλλοντας, μεταξύ πολλών άλλων:

  • Την καταγραφή των διαδικτυακών μαθημάτων για «μελλοντική χρήση»
  • Την διδακτική ώρα 60 λεπτών, παραβιάζοντας ωμά τη νόμιμη διάρκεια της διδακτικής ώρας που είναι 45 λεπτά. (Διευκρινίζουμε εδώ ότι ορίζοντας τη διδακτική ώρα ως 60λεπτη, οι «πονηροί» ιδιοκτήτες μειώνουν κατά 25% τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, καθώς «κερδίζουν» 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές
  • Την υπερωριακή απασχόληση για τηλεκπαίδευση εκτός διδακτικού ωραρίου, για παραγωγή λογισμικού κ.λπ. χωρίς επιπλέον αμοιβή
  • Την υποχρέωση για εργασία στους χώρους αυτούς εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Δυστυχώς, στους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν είναι δυνατή η τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς οι αίθουσες είναι μικρές και ελάχιστες μονάδες έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να προστατευθεί όχι μόνο η υγεία μαθητών και εργαζόμενων, αλλά και της κοινότητας, καθώς στους χώρους αυτούς συγκεντρώνονται τα απογεύματα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών.

Η ΟΙΕΛΕ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για να ανασχεθεί η αφόρητη κατάσταση ανομίας στους χώρους αυτούς. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα Εργασίας άμεση συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να συζητηθεί η άθλια κατάσταση στο χώρο και το φλέγον ζήτημα της δήθεν «εποχικότητας» που οδήγησε σε αθρόες, παράνομες απολύσεις συναδέλφων μας.