ΝΔ-Προσφεύγει ξανά στο ΣτΕ για να μπλοκάρει τα αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και δώρα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΝΔ-Προσφεύγει ξανά στο ΣτΕ για να μπλοκάρει τα αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και δώρα

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μεθοδεύει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να καθυστερήσει και να μπλοκάρει τελικώς τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

Όπως αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική» η ηγεσία του υπ. Εργασίας προετοιμάζει να ζητήσει «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ με το ερώτημα εάν πρέπει να καταβληθούν στους συνταξιούχους και τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων.

Το αίτημα θα υποβάλει στο ΣτΕ ο ΕΦΚΑ, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα συζητηθεί και θα κριθεί, την ώρα που η προθεσμία της παραγραφής τρέχει.

Ωστόσο αυτό που παρατηρούν εργατολόγοι, είναι μια προσφυγή η οποία δεν χρειάζεται, «εάν η κυβέρνηση έχει αγαθές προθέσεις». Και εξηγούν πως η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, προβλέπει την επιστροφή στους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν, τόσο των αναδρομικών που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, όσο και των αναδρομικών που αναλογούν στα δώρα και στις επικουρικές.

Η κυβέρνηση ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ, θεωρεί ότι δεν έχει ευρεία εφαρμογή, δηλαδή για την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών και σε όσους δεν προσέφυγαν.

Όσοι προσέφυγαν, θα λάβουν κανονικά το σύνολο των αναδρομικά για το επίμαχο 11μηνο Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016, που αφορούν βέβαια, περικοπές που έγιναν το έτος 2012.

Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν, την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί, ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αναφέρεται στο σύνολο των αναδρομικών, αλλά μόνο στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.

Αποφάσισε έτσι, να δοθούν τα αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις, και στους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά με εκβιαστικό δίλημμα. Όσοι αποδεχτούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, παραιτούνται αυτομάτως από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, για την ίδια περίοδο, όπως προβλέπει η νομοθετική διάταξη, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Η παγίδα του υπουργείου Εργασίας

Οι εργατολόγοι προειδοποιούν τους συνταξιούχους, να μην αποδεχτούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και να παρατηθούν από τα υπόλοιπα, αλλά να υποβάλουν αγωγές και να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών και δώρων και με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ, θα δικαιωθούν με βεβαιότητα 100%.

Όμως οι προσφυγές πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, καθώς μετά παραγράφονται.

Με την νέα προσφυγή στο ΣτΕ, το υπ. Εργασίας θέλει να κερδίσει χρόνο και να ξεπεραστεί ενδεχομένως η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποφύγει την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του συνόλου των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι 4 δισ. ευρώ. Από αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλλει, σε όσους δεν προσέφυγαν, μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, κόστους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ενώ δεν καταβάλει –χωρίς προσφυγή- τα υπόλοιπα αναδρομικών δώρων και επικουρικών, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.

πηγή:https://www.sofokleousin.gr/