Το ΣEΧΩΧΟ καλεί στην κινητοποίηση των σωματείων και συλλογικοτήτων Θεάματος-Ακροάματος – Τετάρτη 15/7 στην Παλαιά Βουλή

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΣEΧΩΧΟ καλεί στην κινητοποίηση των σωματείων και συλλογικοτήτων Θεάματος-Ακροάματος – Τετάρτη 15/7 στην Παλαιά Βουλή

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της πλήρους απαξίωσης της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού, φανέρωσε στο μέγιστο βαθμό τον επιεικώς ανεπαρκή σχεδιασμό και τη μηδαμινή μέριμνα του κράτους για την τέχνη.Οι εξαγγελίες τους πολλές και συνεχείς, η ουσιαστική αντιμετώπιση των πολύπλοκων εργασιακών ζητημάτων των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα ανύπαρκτη. 
Σε αυτή την ενισχυμένη από πλευράς κυβέρνησης, προσπάθεια εξαφάνισης της Τέχνης, ήρθε να προστεθεί και η απόφαση περί κατάργησης της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα Λύκειο με καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση, που εστιάζει μόνο στην επιτυχή εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ένα Λύκειο, που δημιουργεί ανταγωνιστικούς ενήλικες που θα  μαθαίνουν μόνο να υπολογίζουν και να αποστηθίζουν, που θα ξεχάσουν να σκέφτονται ελεύθερα και να δημιουργούν, ένα σχολείο στείρο. Μάλλον για μία ακόμα φορά, οι ιθύνοντες με πολύ προσεκτικές κινήσεις λαμβάνουν αποφάσεις για την εξαφάνιση των ενεργών και πραγματικά σκεπτόμενων  πολιτών.
Επιπλέον, καταργώντας  από τη Γ’Λυκείου και τα ΕΠΑΛ,τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδο σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα (γραμμικό σχέδιο, αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία), οι μαθητές των τελευταίων τάξεων στρέφονται αναγκαστικά στην παραπαιδεία, εάν φυσικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός μπορεί να στηρίξει τα συγκεκριμένα έξοδα. Επομένως, η  νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που μας παρασύρει, στοχεύει ακόμα μία φορά στην ενίσχυση της οικονομίας των ισχυρών και απομυζά τη μικρομεσαία τάξη, όχι τόσο αργά, αλλά σίγουρα με σταθερό ρυθμό. Φυσικά, δε χρειάζεται καν  να αναφέρουμε ξανά τη γεωμετρικής προόδου αύξηση της ανεργίας των καθηγητών των εν λόγω μαθημάτων. Είτε ο ιός λέγεται Covid-19 είτε Νέα Δημοκρατία, οι εργαζόμενοι πλήττονται και η Τέχνη και ο Πολιτισμός ψυχορραγούν. 
Ο αγώνας των συλλογικοτήτων και των συνδικάτων, ήταν, είναι και θα παραμείνει ενεργός. Όσα μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση αφορούσαν την πρώτη περίοδο της καραντίνας. Οι δραστηριότητες του κλάδου, όμως, παρέμειναν σε αναστολή. Και όσες ξεκίνησαν  με αργούς ρυθμούς, ανέλαβαν την ευθύνη της επαναλειτουργίας τους, με πολλούς περιορισμούς, χωρίς ουσιαστική στήριξη και μέριμνα, οδηγούμενοι με αυτό τον τρόπο σε οικονομική αυτοκτονία. 

Το αίτημα για πλήρη στήριξη των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα παραμένει απολύτως ενεργό. Ο εμπαιγμός μας από πλευράς των ιθυνόντων δε θα περάσει έτσι. Τίποτα δε διορθώθηκε. Και όσα διορθώθηκαν ήταν μικρά μπαλώματα, που προστέθηκαν μετά από την τεράστια πίεση των σωματείων και συλλογικοτήτων. Η από πλευράς τους φαινομενική και πρόχειρη αντιμετώπιση των κακώς κειμένων, που χρόνια μαστίζουν το χώρο δε θα περάσει. Ο αγώνας, όχι μόνο δε σταματάει, αλλά τώρα ακριβώς αρχίζει. 

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού καλεί στην κινητοποίηση των σωματείων και συλλογικοτήτων Θεάματος-Ακροάματος την Τετάρτη 15 Ιουλίου στην Παλαιά Βουλή (Άγαλμα Κολοκοτρώνη-οδός Σταδίου) στις 7.30 μμ. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τέχνη μας στο δρόμο. Η αλληλεγγύη το όπλο μας!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ