Σύλλογος πρώην ΕθνοData: Κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ 2020

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος πρώην ΕθνοData: Κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ 2020

Συναδέλφισσες, -οι,

Όπως ήδη γνωρίζετε και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΥΠΕΤ της 2/6/2020, οι κατασκηνώσεις δεν θα λειτουργήσουν φέτος λόγω της πανδημίας του Covid-19, ύστερα από προτροπή της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΤΥΠΕΤ.

Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 5 της κλαδικής σύμβασης ΟΤΟΕ του 2006 -2007, προβλέπεται ρητά η καταβολή κατασκηνωτικού επιδόματος στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες:

«Άρθρο 5 – Κατασκηνώσεις. Το ύψος του κατασκηνωτικού επιδόματος του άρθρου ΙΙ.7 της Σ.Σ.Ε. Τραπεζών – Ο.Τ.Ο.Ε. 1993, όπου και όπως καταβάλλεται, που είχε καθοριστεί από 1.1.2005 σε 657 ευρώ, αναπροσαρμόζεται από 1.1.2006 κατά 5% και διαμορφώνεται σε 690 ευρώ και από 1.1.2007 επίσης κατά 5% και διαμορφώνεται σε 724 ευρώ. Κατά τα λοιπά το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις.»

Λόγω του ότι η Τράπεζα διαθέτει δομές κατασκήνωσης υπό την αιγίδα του ΤΥΠΕΤ, το επίδομα αυτό,  καταβάλλεται επί σειρά ετών στο ΤΥΠΕΤ ως αρμόδιο φορέα διαχείρισης των δομών σύμφωνα με το άρθρο ΙΙ.7 της κλαδικής σύμβασης του 1993:

«7) Κατασκηνώσεις

Οι Τράπεζες που δεν έχουν ιδιόκτητες κατασκηνώσεις ή κατασκηνώσεις που καλύπτουν τα τέκνα του προσωπικού τους και τελούν υπό την αιγίδα των οικείων ταμείων, χορηγούν κατασκηνωτικό επίδομα 130.000 δραχμών το οποίο στη μεν πρώτη περίπτωση θα δίδεται στο γονέα έναντι αποδεικτικών της δαπάνης στοιχείων, στη δε δεύτερη περίπτωση θα αποδίδεται στο Ταμείο που έχει την ευθύνη λειτουργίας της κατασκήνωσης.»

Η μη λειτουργία των κατασκηνώσεων δημιουργεί ήδη μεγάλο πρόβλημα, ειδικά σε αυτούς τους γονείς που δεν έχουν άλλες εναλλακτικές για τη φύλαξη των παιδιών τους μετά το κλείσιμο των σχολείων. Για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε αρχικά στη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ ζητώντας να βρεθούν και να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις όπως να δοθεί ειδικά και κατ’ εξαίρεση μόνο για την φετινή χρονιά το κατασκηνωτικό επίδομα στους ίδιους τους γονείς ώστε να φροντίσουν να βρουν άλλο τρόπο φύλαξης παιδιών τους, ενδεχομένως με τη πρόσληψη κατάλληλου ατόμου για φύλαξη στο σπίτι ή για συμμετοχή σε άλλη κατασκήνωση ή κατάλληλο camp ημερήσιας λειτουργίας.

Ενημερώσαμε με σχετική επιστολή, την οποία σας επισυνάπτουμε, όλα τα μέλη του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ ζητώντας τη συνδρομή τους για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με την πρόεδρο του ΤΥΠΕΤ, κα Βογιατζοπούλου ενημερωθήκαμε ότι το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ δεν μπορεί να λάβει απόφαση για τη καταβολή του όποιου επιδόματος και λόγω του ότι εν προκειμένω τίθεται ζήτημα που αφορά υποχρέωση που απορρέει από Συλλογική Σύμβαση αρμόδιο σώμα είναι το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ.

Αποστείλαμε επιστολή (17-6-2020) προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ θέτοντας αίτημα για συνάντηση των ΔΣ των δύο συλλόγων για το ίδιο θέμα. Δύο παρατάξεις – ΔΑΣ ΣΥΕΤΕ και Πρόταση Προοπτικής – έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο αίτημα συνάντησης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα ενημερωθήκαμε ότι επειδή οι παραπάνω συλλογικές συμβάσεις είναι κλαδικές θα πρέπει να απευθυνθούμε στην ομοσπονδία: ΟΤΟΕ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι, αποστέλλουμε σήμερα επιστολή (επισυνάπτεται) προς τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το θέμα αφορά τήρηση όρων Κλαδικής Σ.Σ.Ε. και ότι ζητάμε η ρύθμιση αυτή να γίνει κατ’ εξαίρεση και μόνο για φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία και οι συνθήκες μερικής ή ολικής καραντίνας στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε. Στην επιστολή μας επισημαίνουμε ότι θα  πρέπει να συνδράμουμε με κάθε μέσο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ώστε να βρίσκεται κάθε φορά κατάλληλη  διέξοδος στις πολλές δυσλειτουργίες που ούτως η άλλως προκύπτουν λόγω των ειδικών συνθηκών. Η τήρηση των όρων των ΣΣΕ δίνει λύσεις σε προβλήματα που επιτείνουν το άγχος και ταλαιπωρούν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στην καθημερινότητά τους.

Τέλος στέλνουμε σήμερα και νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ επαναλαμβάνοντας το αίτημά μας για συνάντηση, την οποία επίσης επισυνάπτουμε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την εξεύρεση της καλύτερης εν προκειμένω λύσης, εντός του πλαισίου πάντοτε των ισχυουσών προβλέψεων των κλαδικών ΣΣΕ. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

Το Δ.Σ.