ΕΚΑ: Όχι στις αντεργατικές ρυθμίσεις – Προστασία των θέσεων εργασίας τώρα!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΑ: Όχι στις αντεργατικές ρυθμίσεις – Προστασία των θέσεων εργασίας τώρα!
  • Με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σημειώνει:

Με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση «λύνει» ακόμα περισσότερο τα χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους για απολύσεις και δυσμενείς μεταβολές στις συλλογικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη νέα ΚΥΑ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε προστασία των θέσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή και πλέον επαναλειτουργούν. Πρακτικά σημαίνει ότι 45 ημέρες από την επαναφορά των εργαζομένων στην εργασία, απελευθερώνεται η διαδικασία των απολύσεων.
Βέβαια, τόσο στο τρέχον διάστημα της ισχύος της αναστολής συμβάσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου «προστασίας» των 45 ημερών, οι επιχειρήσεις διαθέτουν άλλα εργαλεία για να συνεχίζουν τις απολύσεις. Από τη λεγόμενη «ρήτρα προστασίας των θέσεων εργασίας» και την υποχρέωση διατήρησης του «ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας», η κυβέρνηση εξαιρεί τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», καθώς και τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τις επόμενες εβδομάδες θα σηκωθεί ένα τσουνάμι εκβιασμών και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς με στόχο τις απολύσεις αλλά και την μαζική επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας διαμορφώνοντας όρους μισής δουλειάς – μισού μισθού – μισής ζωής.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει τη νέα αντεργατική επίθεση. Καλεί τα σωματεία να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν την πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια, για να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.