Υπηρεσία Ασύλου: Έξω από τη Βουλή οι απεργοί συμβασιούχοι σήμερα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπηρεσία Ασύλου: Έξω από τη Βουλή οι απεργοί συμβασιούχοι σήμερα
  • Σε συγκέντρωση καλεί το σωματείο τους

Σε συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από τη Βουλή, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το άσυλο, καλεί το απόγευμα της Παρασκευής στις 18.00 μμ (07/05) το σωματείο συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, μαζί με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία.

Ευρισκόμενο σήμερα στη 10η ημέρα απεργίας του, το σωματείο καλεί τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας όλων ανεξαιρέτως των συμβασιούχων, και των 17 που δεν ανανεώθηκαν.

Το νομοσχέδιο τροποποίησης του ν. 4636/2019 περί διαδικασίας ασύλου κ.ά. εισάγεται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, το νομοσχέδιο «κινείται στην ίδια κατεύθυνση καταπάτησης των δικαιωμάτων και διαδικαστικών εγγυήσεων που ορίζουν μια ορθή, δίκαιη και συμβατή με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου». Επίσης, σημειώνει ότι «επιχειρείται η συνέχιση στελέχωσης του υπουργείου από σωρεία μετακλητών υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που αποφάσισε αβάσιμα να στερήσει την εργασία από 17 συμβασιούχους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, επί του νομοσχεδίου έχουν ήδη εγερθεί ενστάσεις σχετικά με την εξασφάλιση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «απόρρητων» κονδυλίων στο όνομα της «εθνικής ανάγκης». Επιχειρείται δε «η συνέχιση στελέχωσης του υπουργείου από σωρεία μετακλητών υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που αποφάσισε αβάσιμα να στερήσει την εργασία από 17 συμβασιούχους εργαζόμενους/ες που στηρίζουν το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου τα τελευταία 5 με 6 χρόνια.

Παρά τα όσα δήλωσε ο Υπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγήσει στο σωματείο ή την ΑΔΕΔΥ εγγράφως το υπηρεσιακό «κώλυμα» βάσει του οποίου δεν προχώρησε στην ανανέωση των συμβάσεων των 17 συναδέλφων/ισσών, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες περί του αν η δήλωση πολιτικής βούλησης και πρόθεσης ανανέωσης να βρεθεί η κατάλληλη «νομική φόρμουλα», ήταν προσχηματική» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου.