Παπαχατζής: Κοινωνικές υπηρεσίες όπως τα ΚΔΑΠ «δεν πρέπει να προσεγγίζονται με όρους ελεύθερης αγοράς»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παπαχατζής: Κοινωνικές υπηρεσίες όπως τα ΚΔΑΠ «δεν πρέπει να προσεγγίζονται με όρους ελεύθερης αγοράς»
  • Την ανησυχία των εργαζομένων για την βιωσιμότητα των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και παιδιών/ατόμων με αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕ.Α.) μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση εξέφρασε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου των εργαζομένων, Γιάννης Παπαχατζής.

Στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, ο κ. Παπαχατζής περιέγραψε το χρονικό μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησαν άμεσα τις πιέσεις προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η επιτροπή που είχε συσταθεί τον Απρίλιο του 2019 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος των εργαζομένων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή στο «Βοήθεια στο σπίτι» που να μονιμοποιεί τα ΚΔΑΠ στους δήμους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.

«Φάγαμε αρκετούς μήνες μέχρι τον Γενάρη του 2020 να πιέζουμε το υπουργείο Εσωτερικών υπουργεία ώστε να έχουμε μία συνάντηση η οποία με τα κόπων και βασάνων έγινε τον Φλεβάρη του 2020», συνέχισε. Σε αυτή τη συνάντηση, ανέφερε «δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση» απο την πλευρά του υπουργού «ήθελε πρώτα να ακούσει τις προτάσεις μας, να ενημερωθεί, να επεξεργαστεί όλα αυτά που προτείνουμε κ μετά να τοποθετηθεί» και ανατέθηκε στην ΕΕΤΑ σε συνεργασία με τον σύλλογο των εργαζομένων να συνταχθεί και να παρουσιαστεί μελέτη με όλα τα δεδομένα, που θα έχει στον πυρήνα της τις προτάσεις των εργαζομένων καθώς φέτος το καλοκαίρι λήγει το ΕΣΠΑ από το οποίο προέρχεται η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Λόγω κορονοϊού νέα συνάντηση δεν έγινε, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ Παπαχατζής «η δουλειά έγινε με την ΕΕΤΑ, ετοιμάσαμε μία αναλυτική και τεκμηριωμένη μελέτη» η οποία μάλιστα έχει σταλεί και στην ΚΕΔΕ ώστε να ενημερωθούν οι δήμαρχοι, οι οποίοι στηρίζουν τα αιτήματα των εργαζομένων. Σημειώνεται πως και η ίδια η ΝΔ το διάστημα 2015-2019 επίσημα είχε τεθεί υπέρ του αιτήματος για μόνιμες δομές, κάτι που όχι απλά δεν έγινε μέχρι σήμερα αλλά φαίνεται πως πλέον απορρίπτεται.

Κι αυτο γιατί, προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος σε μία διαδικτυακή συζήτηση, «ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεκάθαρα είπε ότι δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης η μονιμοποίηση του προσωπικού», τόνισε ο κ. Παπαχαζτής υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι κάτι που μας εξέπληξε αρνητικά πάρα πολύ καθώς δεν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο ούτε στη συνάντηση που είχαμε, ούτε προεκλογικά». Επέκρινε δε πως δεν υπήρξε απαυθείας ενημέρωση τους, αλλά έμαθαν για το τι μέλλει γενέσθαι από δηλώσεις του στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε πως τα αιτήματά τους «έχουν αγκαλιαστεί από τους δημάρχους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι πλέον αυτές οι δομές θα πρέπει να είναι μόνιμες δομές στους δήμους όπως η «Βοήθεια στο σπίτι». Επίσης αντιλαμβάνονται ότι «επειδή η χρηματοδότηση έχει ένα περιορισμένο ποσό που μπορεί να διατίθεται στα ΚΔΑΠ -ιδιωτικά και δημόσια- κι επειδή πλέον οι ιδιωτικές δομές έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ σε όλη τη χώρα, οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να απορροφώνται συνέχεια ολοένα και περισσότεροι πόροι προς τους ιδιωτικούς φορείς και οι δημοτικές δομές να στραγγαλίζονται οικονομικά».

Εκτός από τα κοστολογημένα οικονομικά μεγέθη των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι, στέκονται και στο κοινωνικό αποτύπωμα που έχουν οι δομές αυτές. Ο κ Παπαχατζής αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο που γίνεται και στην ανάγκη διατήρησης του θεσμού, σημειώνοντας πως «για τα πιο ευάλωτα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα είναι μια ανάσα παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων» και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις μικρότερες περιοχές που «είναι η μοναδική διέξοδος για να ασχοληθούν δημιουργικά τα παιδιά». Πόσω δε μάλλον για τα παιδιά και άτομα με αναπηρία που δεν υπάρχουν πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες.

«Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους παροχές δεν μπορούν και δεν πρέπει να προσεγγίζονται από κανέναν με όρους ελεύθερης αγοράς», τόνισε ο κ. Παπαχατζής, κάνοντας λόγο για κοινωνικά αγαθά που «δικαιούται κάθε παιδί» και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις που έχουν σκοπό το κέρδος. Σημείωσε δε πως υπάρχει αντίκτυπος και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.

Κλείνοντας ο πρόεδρος των εργαζομένων σημείωσε πως στις προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα ως έχει και την επόμενη χρονιά. «Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ», σχολίασε σημειώνοντας πως αν γίνει αυτό και με δεδομένη την οικονομική κρίση που διαφαίνεται μετά τον κορονοϊό, «τα χρήματα δεν θα υπάρχουν», οπότε τίθεται άμεσος κίνδυνος για την οικονομική βιωσιμότητα των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Πρότασή των εργαζομένων αποτελεί να «αντληθεί ένα μέρος των ποσών που διατίθεται σήμερα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος από το σκέλος των εθνικών πόρων και να δοθεί απευθείας στους δήμους- το ζητούν και οι ίδιοι-, ώστε να διασφαλιστεί σαν κόρη οφθαλμού η παροχή των υπηρεσιών αυτών από τους δήμους» και κατέληξε με έμφαση πως θα πρέπει «να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ».