Εργαζόμενοι στο Χώρο του Χορού: Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι στο Χώρο του Χορού: Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία

Αναλυτικά η Ανακοίνωση του Σωματείου:

1 Μαΐου 2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 1η Μαΐου είναι μία  ημέρα με έντονο ιστορικό φορτίο. Μία ημέρα αφιερωμένη στους εργαζομένους ανά τον κόσμο. Οι αγώνες πολλοί και συνεχείς, τα αίτια και οι στόχοι των οποίων, παραμένουν ίδια.

Η 1η Μαΐου είναι μία  ημέρα μνήμης και τιμής στις θυσίες της εργατικής τάξης.

Η 1ηΜαΐου είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού, που δεν προστατευτήκαν από κράτος κι εργοδότες.

Το παγκόσμιο εργατικό κίνημα έχει τιμήσει την εργατική πρωτομαγιά (και μιλάμε για την 1η Μάη γιατί στις 9, όπου η κυβέρνηση μετέθεσε την Πρωτομαγιά, γιορτάζουμε άλλο πράγμα,την αντιφασιστική νίκη) σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, με πολλές απαγορεύσεις, με όπλα στραμμένα κατά των διαδηλωτών και με αίμα να χύνεται ποτάμι.  «Τους καρπούς των θυσιών αυτών απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, έχοντας  8ωρη δουλειά, ασφάλιση υγείας και εξασφαλισμένη σύνταξη.»

Όμως, είναι όντως αυτές οι κατακτήσεις δεδομένες;

Για τον κλάδο μας, τον κλάδο των καλλιτεχνών και τεχνικών, φάνηκε ακόμη μια φορά πως κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι. Αποδείχθηκε με το χειρότερο τρόπο πως ζούμε σε ένα κράτος, που δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει να εργάζεσαι στο θέαμα – ακρόαμα. Που ο Πολιτισμός είναι κάτι το περιττό. Το ίδιο κι οι εργαζόμενοι του.

Εμείς, οι Εργαζόμενοι στο Χώρο του Χορού, χορευτές, χορογράφοι, δάσκαλοι χορού και κινησιολόγοι, θεωρητικοί και ακαδημαϊκοί, μόνο εμείς γνωρίζουμε πόσο σκληρά δουλεύουμε. Εργαζόμενοι ενός κλάδου, που χαρακτηρίζεται από έντονη επισφάλεια εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στις σχέσεις εργασίας, ιδιαιτεροτήτων που,  σε συνδυασμό με τη γενικότερη και σταθερή κυβερνητική αδιαφορία και πρόχειρη πολιτική μέριμνας, στέρησαν κάθε είδους οικονομικής στήριξης από τους περισσότερους από εμάς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε εργαζόμενοι ενός κλάδου, που παλεύει συνεχώς να ισορροπεί μεταξύ της καλλιτεχνίας και της διεκδίκησης των αυτονόητων. Όμως, είμαστε ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, αφυπνισμένο και μαχητικό.

Γιατί είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί και ξέρουμε ότι η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για το αυτονόητο.

Είμαστε καλλιτέχνες  και  είμαστε εργαζόμενοι. Κάνουμε τέχνη τη διεκδίκηση και όπλο την αλληλεγγύη.

1η του Μάη απεργούμε, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, Παρασκεύη στις 11 στα Χαυτεία.

(τηρώντας τα μέτρα προστασίας της υγείας,  καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων)

Το Δ.Σ του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ