Ιδιωτικές μονάδες υγείας – Απροετοίμαστο το «επιτελικό κράτος»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιδιωτικές μονάδες υγείας – Απροετοίμαστο το «επιτελικό κράτος»

*της  Σταυρούλας Παπαδημητρίου

Η πληθώρα κρουσμάτων και οι θάνατοι από covid-19 σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, ανοίγουν εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για τις συνθήκες ασφαλείας σε αυτές. Και εδώ εμπλέκονται οι λειτουργίες τους κράτους οι οποίες δεν εξαντλούνται στην απονομή δικαιοσύνης κατόπιν εορτής για τις πιθανές ελλείψεις στις ιδιωτικές κλινικές αλλά περιλαμβάνουν κυρίως τον έλεγχο τήρησης της νομοθεσίας.

Ο ρόλος του κράτους είναι η πρόληψη για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών του.

Δυστυχώς για τους πολίτες όμως το κράτος και συγκεκριμένα το επιτελικό κράτος πιάστηκε απροετοίμαστο ή ήταν απροετοίμαστο επειδή ήταν επιτελικό.

Πριν το καλά σχεδιασμένο και μελετημένο, όπως μας ενημέρωνε αμέσως μετά τις εκλογές η ΝΔ, επιτελικό κράτος υπήρχε το ΣΕΥΥΠ (ν. 2920/01 ΦΕΚ 131Α) μια υπηρεσία που υπαγόταν απευθείας στο Υπουργείο Υγείας είχε αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια,  στελεχώνονταν με επιστήμονες  με πολύχρονη εμπειρία στον έλεγχο δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων υγείας και ήταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

Με τα  άρθρα 82-103 και 118-119 του ν.4622/2019 (ΦΕΚ 133/Α/7-8-2019) του νόμου  «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» το ΣΕΥΥΠ καταργήθηκε ή ενσωματώθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.   Στην αρχή δηλαδή που από τον Αύγουστο του 2019 λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς κανονισμό λειτουργίας σχεδόν στον αυτόματο πιλότο.

Και τι έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά την διάρκεια της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης για να παρέμβει στο ευαίσθητο αυτό τομέα και να προλάβει το κακό για το οποίο μας είχαν προϊδεάσει τα ακούσματα από τις άλλες χώρες;

Απλά ανέστειλε την λειτουργία της. Με την υπ αριθμ. 7363/18-03-2020 απόφαση του Διοικητή της  Αγγ. Μπίνη,  οι υπηρεσίες  της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπήχθησαν σε καθεστώς  αναστολής λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου έως στις 27 Απριλίου. Βέβαια όλο αυτό το διάστημα όπως φρόντισαν τα γνωστά παπαγαλάκια να μας ενημερώσουν η ΕΑΔ έκανε ελέγχους ή για την ακρίβεια συστάσεις σε πεζούς  (εδώ σχετικά δημοσιεύματα) δηλαδή υπάλληλοι με υψηλή ειδίκευση και προσόντα έκαναν την δουλειά της αστυνομίας και χωρίς να  μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα.

Η καραντίνα και ο μαζικός εγκλεισμός είναι μια ακραία αρνητική κατάσταση που  σου δίνει  όμως τον χρόνο να προετοιμαστείς, να μετρήσεις τις δυνάμεις σου, να ανασυνταχθείς, να κάνεις έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, να θεσπίσεις κανόνες αντιμετώπισης της κρίσης και να επιβάλεις την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους.  Σε ένα οποιοδήποτε οργανωμένο κράτος του κόσμου, σε ένα κράτος με μια στοιχειώδη λογική, και μια ελάχιστη διορατικότητα, ο χρόνος θα ήταν  πολύτιμος προφανώς αυτό δεν ισχύει για το επιτελικό κράτος της ΝΔ.

Η  Σταυρούλα Παπαδημητρίου είναι Επιθεωρήτρια Εργασίας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της ΕΑΕΚ