Δείκτης κοινωνικής ανισότητας GINI

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δείκτης κοινωνικής ανισότητας GINI
  • Ο δείκτης κοινωνικής ανισότητας, ονομαζόμενος GINI, από το όνομα του δημιουργού του, είναι ένας οικονομικός δείκτης. Συγκρίνει την ανισότητα του 20% των χαμηλότερων εισοδημάτων μιας χώρας, με το 20% των υψηλότερων. Το 0% είναι ισότητα και από εκεί και πέρα αρχίζει η ανισότητα, με 1 έως 2 μονάδες ανεκτό.

*του Παναγιώτη Ιωακειμίδη


Να πούμε ότι και σε αυτό το δείκτη είμαστε πρωταθλητές στην ανισότητα, από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Εάν προσέξετε τον πίνακα, που δημοσιεύω πιο κάτω, θα δείτε ότι στα χρόνια των μνημονίων, αυτή η μεγάλη ανισότητα που υπήρχε αυξήθηκε, αντί να μείνει ίδια, ή και να μειωθεί, εάν πλούσιοι πλήρωναν την οικονομική κρίση με τα μνημόνια.


Δίκαιη κατανομή των βαρών θα σήμαινε αυτός ο δείκτης να μείνει στα επίπεδα προ κρίσης. Αντίθετα ο πίνακας μας δείχνει ότι την περίοδο της κρίσης τα γκόλντεν-μπόϊς αύξησαν τον πλούτο τους σε βάρος μας.

thumbnail


Το ίδιο γίνεται και σήμερα με την υγειονομική κρίση. Δημιουργούν καινούργια τζάκια, χρώματος μπλε, μοιράζοντας χρήμα, όπως πχ 32 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, 30 εκατομμύρια στα διαγνωστικά κέντρα, 80 στους Κεκάρχες για τα βάουτσερ της ντροπής, αυξάνοντες και τριπλασιάζοντας τους μισθούς των ανθρώπων τους σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ………ατέλειωτη η λίστα. Και εμείς “μένουμε σπίτι” για να μην τους βλέπουμε.


Και εδώ τίθεται το ερώτημα, εμείς τα χαμηλότερα εισοδήματα που χάσαμε και το 40% με τα μνημόνια, αποκαταστήσαμε τις απώλειες μετά την έξοδο από την επιτήρηση;
Ρητορικό φυσικά το ερώτημα, σίγουρα δεν έχουμε αποκαταστήσει τις απώλειες.

Και πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να μειώσει και άλλο τα εισοδήματά μας; Γιατί εάν μειώσει τον κατώτατο μισθό στα 533 ευρώ όπως σχεδιάζει, αυτό σημαίνει ότι θα επηρεάσει και όλους τους άλλους εργαζόμενους προς τα κάτω.
Και οι δημόσιοι υπάλληλοι; Εφησυχάζουν; Τότε θα μπουν τα τσοντοκάναλα να παίξουν το έργο που γνωρίζουν καλά. Τον “κοινωνικό αυτοματισμό” και θα θα δικαιολογήσουν στην κοινωνία το απεχθές σχέδιό τους, στρέφοντας τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα απέναντι σε αυτόν στο δημόσιο, μέχρι να μας ισοπεδώσουν.


Και τα συνδικάτα, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των μικρομεσαίων, των επιστημόνων κλπ τι πρέπει να κάνουν;


ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή και σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού τους ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΣΗ.

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι Δικαστικός Υπάλληλος