Οι εργαζόμενοι στα κρατικά θέατρα εθελοντές για τη δημόσια υγεία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι εργαζόμενοι στα κρατικά θέατρα εθελοντές για τη δημόσια υγεία
  • Έμπρακτη στήριξη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ήρωες εργαζομένους του
  • Ράβουν μάσκες, ιατρικές στολές και οργανώνουν αιμοδοσίες, ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη
  • Νέα αιμοδοσία στο θέατρο Rex, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα κρατικά θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν εθελοντικά στη μάχη κατά της πανδημίας, στηρίζοντας με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση το δύσκολο έργο των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

ΚΘΒΕ

Στο ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), όπως αναφέρει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εργαστηρίων & Σκηνών του ΚΘΒΕ, Στέλιος Τσολόπουλος, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του θεάτρου υιοθέτησαν χωρίς δεύτερη σκέψη την αρχική ιδέα του Εθνικού Θεάτρου, να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα υγείας σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, με την κατασκευή προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Για το σκοπό αυτό, ήρθαν σε επαφή με το ΑΧΕΠΑ Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα να ράψουν -εκτός από μάσκες- και στολές μίας χρήσης. Πέρα από τη δωρεάν εθελοντική εργασία που προσφέρουν, οι ίδιοι καλύπτουν και τα έξοδα για τα υλικά που χρειάζονται. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην εξεύρεση πρώτων υλών, λόγω της υπολειτουργίας της αγοράς, κατάφεραν τελικά και βρήκαν ένα τόπι κατάλληλου υφάσματος, 300 μέτρων.

Όπως εξηγεί ο Στέλιος Τσολόπουλος, οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ συνεργάζονται αυτή τη στιγμή με τους ιατρούς – λοιμοξιολόγους, για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα πατρόν, ώστε μετά τα πρώτα δείγματα να προχωρήσουν άμεσα στο ράψιμο 100 στολών, καθώς και 500 μασκών για άλλα ιδρύματα.

Παράλληλα, δηλώνουν διαθέσιμοι να προσφέρουν ό,τι χρειαστεί και ανοιχτοί σε συνεργασία και με άλλους φορείς δημόσιας υγείας και πρόνοιας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου, εκτός από την οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, συνεχίζει με την κατασκευή προστατευτικών μασκών για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Λόγω της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβληθεί και στον δικό τους χώρο, οι εργαζόμενοι στο ενδυματολογικό τμήμα, τις ώρες που δεν δουλεύουν στο Θέατρο ξενυχτούν ράβοντας μάσκες με τις ραπτομηχανές που μετέφεραν γι’ αυτό το σκοπό στο σπίτι τους. Επέλεξαν να ξεκινήσουν τη συνεισφορά τους από το Δρομοκαΐτειο, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους ψυχικά νοσούντες συμπολίτες μας.

Μιλήσαμε με την ενδύτρια Μαρία Τσιώτη, εργαζόμενη στο ενδυματολογικό τμήμα του Εθνικού Θεάτρου. Όπως μας είπε, όταν ζητήθηκε και η δική της βοήθεια, παρότι δεν είναι μοδίστρα, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, όχι από υποχρέωση ή καθήκον, αλλά από αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Εξάλλου, πιστεύει ότι η εθελοντική προσφορά πρέπει να είναι μέρος της ίδιαςτης ζωής μας. Μάλιστα, μαζί με τις μάσκες που προορίζονται για το Δρομοκαΐτειο, ξεκίνησαν να ράβουν και για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς το ιατρικό προσωπικό του είδε τις μάσκες στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσαν, και εκφράστηκε πολύ θετικά γι’ αυτές.

Ενδυματολογικό Τμήμα Εθνικού Θεάτρου

Τις τεχνικές προδιαγραφές τις δίνουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων, που σε πρώτη φάση παρέχουν και τα κατάλληλα υλικά, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα προμηθευτεί κανείς από την κλειστή αγορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Γεράσιμος Σπετσιέρης, δηλώνει: «Μπορεί ο πρώτος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων, να είναι κλειστός και να μη δίνει παραστάσεις, οι εργαζόμενοί του όμως είναι παρόντες για όλη την κοινωνία, μέσα από τη διαδικασία της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, αλλά και του εθελοντισμού. Δείχνουν με το παράδειγμά τους, πως μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτή τη μάχη, κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν μιμηθούν την πράξη μας και άλλοι, κι αν και το ίδιο το κράτος στηρίξει παρόμοιες πρωτοβουλίες, θα βγούμε νικητές.

Παράλληλα, καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην τρίτη εθελοντική αιμοδοσία που οργανώνουμε σε έναν πολύ φιλικό χώρο, στο κτήριο του Rex, επί της οδού Πανεπιστημίου 48, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων ”Αγία Σοφία” και πάλι. Είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχία της πρώτης, καθώς σε τρεις μέρες συγκεντρώσαμε περισσότερες από 150 φιάλες αίμα».

Το Εθνικό Θέατρο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και ως συμβολικό αντιστάθμισμα της προσφοράς τους, διαθέτει στους εθελοντές αιμοδότες που θα προσέλθουν τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη, μία διπλή πρόσκληση για την ερχόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο για μία παράσταση της επιλογής τους.

Για την αποφυγή συνωστισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα 2105288170-171, 09:30-15:30 (Δευτέρα με Παρασκευή)

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΕ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η συνεισφορά των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο έχει μία ακόμη διάσταση πολλαπλασιαστικής αξίας στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης, στη μάχη κατά του κορονοϊού, επισημαίνει ο Κώστας Κεχαγιόγλου, προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ). «Δώσαμε ιατρικές μάσκες, μαζί με την τεχνογνωσία και τα υλικά -ύφασμα και μπανέλες- σε μεγάλη δομή φιλοξενίας προσφύγων, για να μπορέσουν να στήσουν ένα δικό τους ραφτάδικο μέσα στη δομή. Βρήκαν μόνοι τους ραπτομηχανή και έτσι ξεκίνησαν και ράβουν μάσκες για τους εργαζόμενους και για τους πρόσφυγες. Θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στην εθελόντρια κ. Ευανθία Κυρίτση, που μας βοήθησε να συμπληρώσουμε το έργο μας», τονίζει, συμπληρώνοντας: «Το κράτος έχει αφήσει απροστάτευτους όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ο εθελοντισμός έχει κάποια όρια, δεν μπορεί να αφήνονται τα πράγματα στην τύχη τους από την επίσημη πολιτεία. Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να δώσει λύση και να εξοπλίσει με εφόδια τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν αυτό τον πόλεμο. Έστω και τώρα μπορεί να επιτάξει ραφτάδικα γι’ αυτό το σκοπό, αντί να τα έχει κλειστά, όπως το ίδιο μπορεί να κάνει και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επαφή με το Εθνικό Θέατρο ήρθαν και άλλοι φορείς, για να τους παράσχει τεχνογνωσία και υλική υποστήριξη, ενώ πολλοί πολίτες με διάθεση να συνεισφέρουν, επικοινώνησαν μαζί του, όταν η δράση του έγινε γνωστή από τα διαδίκτυο, τους οποίους παρέπεμψε σε φορείς όπου μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.