Να συμπεριληφθούν οι τεχνικοί στο ζωντανό θέαμα στο έκτακτο επίδομα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να συμπεριληφθούν οι τεχνικοί στο ζωντανό θέαμα στο έκτακτο επίδομα

Επιστολή απέστειλε το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), στα αρμόδιά υπουργεία ζητώντας να συμπεριληφθούν οι τεχνικοί στο ζωντανό θέαμα στο έκτακτο επίδομα.

Ολόκληρη η Επιστολή:

Προς:

1. κ. Yπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

2. κ. Υπουργό Οικονομικών

3. κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

4. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κοινοποίηση:

1. κ. ΓΓ Πολιτισμού

2. κ. ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού

3. κ. Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

4. κ. Διοικητή ΕΦΚΑ

Υπόμνημα-Αίτημα

Θέμα:  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση εργαζομένων.

κ. Υπουργοί,

Το σωματείο μας ιδρύθηκε το 2003 και μέλη μας είναι οι πολυάριθμοι τεχνικοί,  εργαζόμενοι σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες και γενικά εκδηλώσεις που γίνονται σε πραγματικό χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι [τεχνικοί ζωντανών εκδηλώσεων] προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και είναι κατά βάση μικρής χρονικής διάρκειας.

Το καθεστώς αυτό συνεπάγεται αναπόφευκτα επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, υποδηλωμένες και ψευδεπίγραφες, εμφανιζόμενες ως  δήθεν παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών [«μπλοκάκι»] κλπ.

Σήμερα λόγω της πανδημίας, ακυρώνονται όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις, ακόμη και αυτές που προγραμματίζονταν να γίνουν αρκετά αργότερα  με συνέπεια τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος εκατοντάδων εργαζόμενων, που άρχισε ήδη να μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Τα προβλήματα αυτά είναι αντίστοιχα ή και ακόμη σοβαρότερα από όσα αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με σταθερότερο εργασιακό καθεστώς, διότι η εργασία μας χαρακτηρίζεται από πασίγνωστη   εποχικότητα. Αυτή είναι η  περίοδος που οργανώνονται οι εκδηλώσεις για τις οποίες προσλαμβανόμαστε σαν τεχνικοί, οι οποίες γίνονται άνοιξη ή καλοκαίρι.

Όμως αντίθετα από ότι συμβαίνει με τις άλλες περιπτώσεις εργαζόμενων, δεν περιλαμβανόμαστε -εξ όσων πληροφορούμαστε και προκύπτει από τις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις- στο πλαίσιο των μέτρων που εξαγγέλλονται για όλους τους άλλους εργαζόμενους που έχει πληγεί το εισόδημά τους, από τα μέτρα προφύλαξης διάδοσης του COVID19, εξ αιτίας της ιδιαιτερότητας των εργασιακών μας σχέσεων.

Ζητούμε

Αφού ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του εργασιακού καθεστώτος παροχής της εργασίας μας,

  • Nα συμπεριληφθούν οι τεχνικοί ζωντανών εκδηλώσεων, που δεν απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου στα γενικότερα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, άλλως
  • Nα θεσπιστεί το συντομότερο ιδιαίτερο πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της προαναφερόμενης κατηγορίας εργαζόμενων-μελών μας με διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης που θα εναρμονίζεται με το ιδιότυπο εργασιακό μας καθεστώς.

Είμαστε πρόθυμοι για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Αθήνα 19 Μαρτίου 2020

Ο Πρόεδρος                       ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ                           

Ο Γραμματέας                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ