Σύλλογος Εργαζομένων ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Με αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε την πανδημία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος Εργαζομένων ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Με αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε την πανδημία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων από το HR σχετικά με τις επιπτώσεις και τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στην εξάπλωση του Κορονοϊού θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Όπως φαίνεται σε πολλούς χώρους και όσο αφορά την καθαριότητα υπήρχαν ελλείψεις ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Στη τωρινή κατάσταση η ανάγκη για συνεχή καθαρισμό των επιφανειών, πόμολων κλπ. κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επιτακτική αφού ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού εξαρτάται και μπορεί να γίνει με σχολαστική καθαριότητα. Θα ήτο βεβαίως προτιμότερο η σχέση εργασίας με το προσωπικό καθαριότητας να είναι διαφορετική, να μην έχει ανατεθεί το έργο σε «εργολάβους» στους οποίους τα κρούσματα αυθαιρεσίας ακόμα και στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας είναι συνεχή. Επειδή η υγεία μας εξαρτάται από την επιμέλεια και τον επαγγελματισμό αυτών των γυναικών, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να πληρώνονται στην ώρα τους, να καταβάλλονται όλα τα δεδουλευμένα και οι αυξημένες ανάγκες να καλυφθούν και με επιπλέον προσλήψεις. Υπάρχει επίσης καθυστέρηση στη διανομή των αντισηπτικών ή πιθανόν στον σωστό καταμερισμό τους.

Σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού που έχει ήδη θεσπιστεί, μας βρίσκει σύμφωνους το αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί από την ΟΤΟΕ και τον ΣΥΕΤΕ, για χρήση της άδειας σχολικής παρακολούθησης τέκνων ως την τέταρτη ημέρα άδειας μετά τις τρεις ημέρες ειδικού σκοπού.

Θεωρούμε ωστόσο ότι ο όρος της «συνεχούς απουσίας τριών (3) ημερών» δεν υφίσταται ως προϋπόθεση στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί από την εγκύκλιο. Για τον σκοπό αυτό αποστείλαμε ήδη ηλεκτρονικό μήνυμα προς τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού όπου εκθέταμε τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διευκολύνονται να κάνουν χρήση της άδειας και ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί εκ των πραγμάτων να διακόψουν την άδεια για την καλύτερη κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Όσο αφορά την τηλεργασία, είναι ένα μέτρο που μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο στη παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εδώ θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συναδέλφους–ισσες ότι υπάρχει ήδη ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θέματα της τηλεργασίας (https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=269) για θέματα όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζόμενου, τον εργασιακό εξοπλισμό, την ευθύνη και τις σχετικές δαπάνες. Είμαστε σύμφωνοι με τη χρήση της τηλεργασίας για έκτακτες ανάγκες όπως η παρούσα κατάσταση, αρκεί να γίνεται με ίδιους όρους για όλους τους εργαζόμενους και να μην καταστρατηγεί βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω μέτρα για να έχουν ουσιαστική αξία θα πρέπει να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο και στους συναδέλφους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών διότι ως γνωστόν ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Επίσης δεδομένου του μικρότερου ύψους αποδοχών τους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη με άδειες μετ’ αποδοχών κλπ.

Ως εργαζόμενοι στις Τράπεζες δηλώνουμε ότι με ψυχραιμία και υψηλό αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση και ότι μπροστά στην υγεία των εργαζομένων και των πελατών της Τράπεζας κανένα κόστος δεν είναι ακριβό.

Το Δ.Σ.