Δεν αναγνωρίζει τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ ο κος Υπουργός Εργασίας!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δεν αναγνωρίζει τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ ο κος Υπουργός Εργασίας!
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου διεξήχθη η συζήτηση για το ασφαλιστικό ν/σ, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 48, εξηγώντας ότι δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, των ευάλωτων ομάδων και ειδικά των ανέργων η μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, η μείωση δηλαδή των πόρων του Οργανισμού σε κονδύλια που αφορούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, είτε με τη μορφή επιδομάτων είτε με τη μορφή προγραμμάτων απασχόλησης.

Για την υπεράσπιση της θέσης αυτής, της μη μείωσης δηλαδή των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέθεσε στην αρμόδια επιτροπή τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ που μόλις είχαν ανακοινωθεί: 1.078.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι αναζητούντες εργασία για τον Ιανουάριο του 2020! Αυξημένοι 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019!

Στηριζόμενος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η κρίση είναι ακόμα παρούσα, ότι δεν δημιουργούνται εύκολα νέες σταθερές θέσεις εργασίας, ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2020 δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης και ότι δεν έχουν εκδοθεί νέα προγράμματα εκτός από αυτά που συνεχίζουν να τρέχουν  από το 2019. Κατ’ επέκταση ο νευραλγικός ρόλος του Οργανισμού πρέπει να ενισχύεται και όχι να αποδομείται, όπως θα συμβεί με την ψήφιση του άρθρου 48 του προς ψήφιση ν/σ.

Η απάντηση που βρήκε να δώσει ο Υπουργός σε όλα αυτά, είναι ότι είναι ψέματα! Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Βρούτση, ο ΟΑΕΔ αλλάζει τα κριτήρια για τους ανέργους κάθε μήνα και άρα δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία του. Κατά τα λοιπά,  η κυβέρνηση στηρίζει τον ΟΑΕΔ, χωρίς, ωστόσο, να μας πει ο Υπουργός το πως! Είναι προφανές  πως για τον κ.Βρούτση, ότι δεν τον συμφέρει είναι ψέματα και όποιο στοιχείο δεν επιβραβεύει την πολιτική του είναι λάθος! Ζητάμε από τον κ. Υπουργό να μας απαντήσει στ’ αλήθεια στα παρακάτω ερωτήματα:

Θα μειωθεί ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ από τη μείωση των εισφορών του άρθρου 48, ναι ή όχι;

-Θα είναι η μείωση 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ναι ή όχι;

-Είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αναζητούντες εργασία  τον μήνα Ιανουάριο 1.078.000, ναι ή όχι;

-Είναι αυξημένοι κατά 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, ναι ή όχι;

-Αναγνωρίζει τα στοιχεία που εκδίδει ο ΟΑΕΔ, ναι ή όχι;

-Γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ  για το 2020 δεν περιλαμβάνει κανένα ευρώ για νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ναι ή όχι;

Γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, όπως ψηφίστηκε, ήταν μειωμένος για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης κατά το 1/3 περίπου σε σχέση με το 2019, ναι ή όχι ;

-Καταφέρθηκε αδίκως από βήματος εναντίον του Προέδρου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ο οποίος παρέθεσε τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο κος Υπουργός, σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο, αλλά επέλεξε να παραπλανήσει την επιτροπή της βουλής πουλώντας μια …βολική επιστημοσύνη. 

Σε σχέση με την εκπροσώπηση των συνδικαλιστικών φορέων, μάλλον τελεί …υπό σύγχυση, μπερδεύοντας τις αλήθειες που πρέπει να ακουστούν από έναν συνδικαλιστικό φορέα που σέβεται τον εαυτό του με την οσφυοκαμψία και το χειροκρότημα που θα επιθυμούσε. Τον καλούμε να ανακαλέσει τα περί ψεμάτων και επιμένουμε στην απόσυρση του άρθρου 48, αλλιώς θα είναι ο αυτουργός της «δολοφονίας» του κοινωνικού ρόλου του ΟΑΕΔ.