Ακυρώνεται η νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ για Υπαλλήλους καθαριότητας – Οι εργολάβοι ξανάρχονται

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ακυρώνεται η νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ για Υπαλλήλους καθαριότητας – Οι εργολάβοι ξανάρχονται
  • Καταργείται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Με το άρθρο 8 του ν. 4506/2017,  δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους από αυτά φορείς, καθώς και στις ανεξάρτητες αρχές, να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες της καθαριότητας και της φύλαξης. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων εργάστηκε με συμβάσεις εργασίας απευθείας με τους δημόσιους φορείς αποφεύγοντας έτσι την εργασιακή γαλέρα των εργολάβων. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η εγκατάσταση των εργολάβων καθαριότητας στο δημόσιο, μετά την κατάργηση των οργανικών θέσεων των Υπαλλήλων ΥΕ, από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και νυν πρωθυπουργό. 

Με τις απευθείας συμβάσεις εργασίας εργαζομένων και δημόσιων φορέων το πρόβλημα σαφώς και δεν λύθηκε, μιας και οι ανάγκες καθαριότητας είναι μόνιμες και οι εργαζόμενοι παρέμειναν συμβασιούχοι. Ωστόσο, η δυνατότητα του ν. 4506 ήταν σαφώς μια βελτίωση συγκριτικά με τις εργολαβικές εταιρείες που απομυζούν χρήματα του δημοσίου και απασχολούν εργαζόμενους κακοπληρωμένους και με καταπατημένα εργασιακά δικαιώματα.  

Η λογική υπαγορεύει για τη μόνιμη ανάγκη καθαριότητας των δημόσιων υπηρεσιών, μόνιμες θέσεις εργαζομένων στην καθαριότητα. Η λογική, η ηθική και το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύουν η εργασία να παρέχεται χωρίς μεσάζοντες. 

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση, με το άρθρο 61 του ν. 4765/2021,  κατάργησε το άρθρο 8 του ν. 4506/2017, κατάργησε, δηλαδή, στην ουσία τη δυνατότητα που είχαν βάσει της καταργούμενης διάταξης οι δημόσιοι  φορείς  να προσλαμβάνουν εργαζομένους  για την καθαριότητα με συμβάσεις  εργασίας ορισμένου χρόνου. 

Συγκεκριμένα στον ΟΑΕΔ ετοιμαζόταν νέα προκήρυξη για πρόσληψη 450 υπαλλήλων καθαριότητας, διαδικασία η οποία, προφανώς, με την εφαρμογή του νέου νόμου από 16 Μαΐου ακυρώνεται. 

Και κάπως έτσι, τα Υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς, καθώς και οι ανεξάρτητες αρχές, οδηγούνται αναγκαστικά στους εργολάβους, από 16/5/2021 και μετά. Οι εργολάβοι ξανάρχονται, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, άσχημες εργασιακές συνθήκες. Όλα αυτά στο όνομα μιας ακατανόητης εμμονής. Η εργασία θα παρέχεται  μέσω εργολάβων, γιατί έτσι «πρέπει». Οι εργαζόμενοι να καθαρίζουν και οι εργολάβοι να πληρώνονται. Το κέρδος στους μεσάζοντες. 

Γιώργος Μακράκης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ