ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.: Η Τράπεζα Αττικής προχωράει σε μαζικές απολύσεις εργολαβικών τραπεζοϋπαλλήλων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.: Η Τράπεζα Αττικής προχωράει σε μαζικές απολύσεις εργολαβικών τραπεζοϋπαλλήλων

Συναδέλφισσες, -οι,

Η διαδικασία των κατ’ ιδίαν ενημερώσεων και συνεντεύξεων συναδέλφων εργαζόμενων ενοικιαζόμενων/εργολαβικών στην Τράπεζα Αττικής συνεχίζεται «κανονικά». Μέχρι στιγμής έχει κληθεί ένας αριθμός συναδέλφων οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης σχολής – όχι όλοι – στους οποίους ζητείται να δηλώσουν οικειοθελή παραίτηση από την εταιρεία τους έχοντας μόνο μια προφορική υπόσχεση ότι θα προσληφθούν σε δεύτερο χρόνο από τη Τράπεζα Αττικής όπως γράφαμε στη χθεσινή μας ανακοίνωση. Από την άλλη στο σκοτάδι βρίσκονται οι υπόλοιποι συνάδελφοι έχοντας λάβει μία ενημέρωση μέσω email από την εταιρεία τους ότι τη Παρασκευή λήγει η σύμβαση έργου της εταιρείας με τη τράπεζα.

Καμία διαβούλευση δεν έχει γίνει με τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων για ζητήματα που θίγουν άμεσα και βάναυσα τον εργασιακό και τον οικογενειακό τους βίο. Είναι άξιο απορίας πώς η Τράπεζα κρατά μια στάση που απάδει του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου όπου: «Η ανάπτυξη και η προαγωγή του κοινωνικού διαλόγου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του» [1].   

Αντί αυτού αφήνει να διαρρέουν πληροφορίες για άλλες νέες (;) εταιρείες που θα αναλάβουν έργο από τη Τράπεζα Αττικής, για τμήματα έργου που θα πουληθούν σε αυτές  και στις οποίες οι εργαζόμενοι, όσοι δεν συνεχίσουν ίσως προσληφθούν. Η συνέχιση προφανώς των εικονικών εργολαβιών σε άλλο σχήμα, με άλλο όνομα. Σε αυτές τις φήμες αφήνεται να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπακούσουν τις εντολές της διοίκησης της Τράπεζας ή/και της εταιρείας και άρα να υπογράψουν ασμένως την καταγγελία της  σύμβασης τους  διότι μόνο εφόσον είναι υπάκουοι θα μπορούν να τρέφουν ελπίδες ότι ίσως συνεχίσουν να έχουν εργασία.

Σήμερα το Σωματείο μας: η Πρόεδρος Βασιλική Χριστοπούλου, ο Γ. Γραμματέας Γιώργος Καπετανάκης και το μέλος Δ.Σ. Πάνος Περγαντάς,  πραγματοποίησε επίσκεψη στο κτίριο της Τράπεζας Αττικής, επί της οδού Ομήρου 23, ζητώντας συνάντηση με τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού για ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση, η οποία όμως δεν έγινε.

Έτσι παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:

1.      Θα προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι/εργολαβικοί κάτοχοι πτυχίου ή θα γίνει μεταξύ αυτών δεύτερη επιλογή;

2.      Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που υπηρέτησαν για χρόνια τη Τράπεζα, δουλεύοντας ολόκληρα μερόνυχτα (συνεχόμενες 72 ώρες) αλλά δεν είχαν τυπικό προσόν του πτυχίου;

3.      Θα σεβαστεί η τράπεζα το αναφαίρετο δικαίωμα τους να τους δοθεί αποζημίωση απόλυσης για όλα τα χρόνια που έχουν δουλέψει σε αυτή; Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα τους είχε αναγκάσει μερικά χρόνια πριν  να μετακινηθούν από εργολάβο σε εργολάβο με τη προσφιλή μέθοδο της οικειοθελούς παραίτησης; (χωρίς την αποζημίωση απόλυσης που δικαιούνταν και χωρίς αναγνώρισης προϋπηρεσίας)  

4.      Πώς αντιλαμβάνεται η Τράπεζα την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όταν πετάει στο δρόμο μητέρες που μόλις 30 ημέρες πριν συμπλήρωσαν το 18μηνο προστασίας από απόλυση λόγω μητρότητας;

Κάθε πράξη της Τράπεζας που οδηγεί στην απόλυση των παραπάνω συναδέλφων και συναδελφισσών αποτελεί καταχρηστική χρήση του εργοδοτικού δικαιώματος για απόλυση και για αυτό τον λόγο δεν την αποδεχόμαστε και ΔΕΝ την συνυπογράφουμε.  Μέσω των εταιρειών θα γίνει η ενημέρωσή μας για τη καταγγελία της σύμβασής μας, ενημερωνόμαστε αλλά ΔΕΝ υπογράφουμε την απόλυσή μας. Καμία επίπτωση δεν θα έχει αυτό στην εγγραφή μας στον ΟΑΕΔ, στη παροχή επιδόματος ανεργίας όπως ίσως σας παραπληροφορήσουν. Ζητήστε άμεσα ενημέρωση από το Σωματείο μας για τις αναγκαίες κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση εάν η Τράπεζα αποφάσισε – για να αποφύγει τη γενική κατακραυγή για τις μαζικές απολύσεις – να βρει μια κάποια λύση μέσω άλλων εταιρειών, δεν εμποδίζεται από τη δική μας διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Συνάδελφοι, -ισσες,

Η μόνη λύση μπορεί να βρεθεί από τη δική μας συντονισμένη δράση. Φροντίστε να είστε σε συνεχή επικοινωνία με το Σωματείο ώστε να έχετε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, να συντονίσουμε τις παραπέρα κινήσεις μας για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτούς που με περισσή αναλγησία μας στερούν το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη ζωή …

Το Δ.Σ