Πυρά ΠΟΕΕΤ κατά Βρούτση για τη μη κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πυρά ΠΟΕΕΤ κατά Βρούτση για τη μη κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής
  • Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση σε ερώτηση βουλευτή για την κήρυξη της σύμβασης στον Επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτική

Με τον γνωστό κυνικό και προσβλητικό τρόπο που τον χαρακτηρίζει απάντησε και σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης στην ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μουλκιώτη σχετικά με την κήρυξη της σύμβασης στον Επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτική.
“Δεν μπορεί να κηρυχθεί υποχρεωτική γιατί υπάρχει ο νόμος” είπε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας αυτά που έλεγαν τόσους μήνες τα συνδικάτα! Χαιρέτησε την υπογραφή της σύμβασης, μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά δεν απάντησε ποτέ, αν και πότε θα κηρυχθεί υποχρεωτική.
Όσο αφορά την τοποθέτηση του κ Υπουργού πως η διαδικασία αυτή ακολουθείται δεκαετίες από τον νόμο 1876/90, ενημερώνουμε τους συναδέλφους πως ο νόμος 1876/90, άρθρο 11 παρ. 3 δεν αναφέρει πουθενά εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα, ούτε πορίσματα διαβούλευσης των 2 μερών που συνυπογράφουν την σύμβαση, ούτε εξαιρέσεις επιχειρήσεων από την εφαρμογή της.
Όλα αυτά είναι έργο Βρούτση.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας και νοημοσύνη έχουν αλλά και μνήμη!
Συνεχίζουμε την προσπάθεια ως την τελική δικαίωση.

Για το ιστορικό της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι υπογράφηκε από την ΠΟΕΕΤ στις 13/12/2019 η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας η οποία  προβλέπει αυξήσεις για τους εργαζόμενους και έχει διετή διάρκεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στην Ελλάδα, καθώς αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους και  είναι η πρώτη φορά που η σύμβαση υπογράφεται απευθείας από τα συμβαλλόμενα μέρη και δεν είναι προϊόν διαιτητικής απόφασης, διατηρώντας και τις ρυθμίσεις για τους διανομείς.

Έως εδώ όλα καλά τα συμφωνήσαν μεταξύ τους εργαζόμενοι και εργοδότες και στη συνέχεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κατέθεσε την ΣΣΕ στο υπουργείο Εργασίας αναμένοντας την κήρυξη της σύμβασης στο Επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτική. Αλλά έλα που δεν …. καθώς  σύμφωνα με τις διατάξεις του «αναπτυξιακού» νόμου (4635/2019 – ΦΕΚ 167/Α/30-10-2019) οι εργαζόμενοι πρέπει στη συνέχεια να πείσουν εργοδότες και ΑΣΕ (με πρόεδρο του την κα Στρατινάκη )  για την αναγκαιότητα της επέκτασης και τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση. 

Εδώ να θυμίσουμε ότι μετά από πολλά χρόνια κηρύχθηκε ως υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες του κλάδου, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών – επαγγελματικών οργανώσεων που υπογράφουν την σύμβαση στις 04-10-2018 με απόφαση της τότε υπουργού εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, (αριθ. 49825/2686/21-9-2018) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4419 Β’/4-10-2018