Ακόμη περιμένουν για συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ακόμη περιμένουν για συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ
  • Ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και παιδιών/ατόμων με αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕ.Α.) των Δήμων, Γιάννης Παπαχατζής.

Οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανασφάλεια καθώς φέτος λήγει το ΕΣΠΑ από το οποίο προέρχεται η χρηματοδότηση του προγράμματος και μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία σαφή απάντηση για το τι θα γίνει μετέπειτα. Οι συγκεκριμένες δομές λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια με πλούσιο έργο και η διατήρησή τους έχει ιδιαίτερη σημασία για τα 67.000 παιδιά που απασχολούνται σε αυτές και για τις οικογένειες τους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προτείνουν να αποτελέσουν τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ μόνιμες δομές στους δήμους, με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Την πρότασή τους αυτή επιδιώκουν να παρουσιάσουν στον υπουργό Εσωτερικών από τον Ιούλιο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση. «Δεν υπάρχει η ανταπόκριση που περιμέναμε ακόμα» ανέφερε ο κ. Παπαχατζής μιλώντας στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου και εκτίμησε πως «αυτό σημαίνει, ακόμη πιο έντονα τώρα, πως τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά».

Στην υπάρχουσα ανασφάλεια, προστέθηκε και μία απάντηση του υπουργού Εσωτερικών σε ερωτήσεις βουλευτών μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου «όπου κλείνοντας την επιστολή αυτή ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι για τη σύσταση της ομάδας εργασίας που ζητάμε, η οποία θα επεξεργαστεί όλες αυτές τις προτάσεις που έχουμε, δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Εσωτερικών αλλά το υπουργείο Εργασίας», αν και όπως πρόσθεσε ο ίδιος «ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ είναι το υπουργείο Εσωτερικών και κανένα άλλο».

«Αυτός μας προβλημάτισε πάρα πολύ», συνέχισε ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων ο οποίος ανέφερε πως αυτό δείχνει είτε μία πρόχειρη απάντηση είτε ότι τους ‘δουλεύουν’. «Δεν γίνεται να συστήνει ομάδα εργασίας η προηγούμενη κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών και το νέο υπουργείο Εσωτερικών να λέει ότι δεν είναι αρμόδιο για τη σύσταση της ομάδας εργασίας αυτής», σχολίασε. «Παρ’ όλα αυτά εμείς θα αξιοποιήσουμε την απάντηση αυτή ώστε να απευθυνθούμε πάλι στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο μας είχε πει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο», τόνισε και έκανε λόγο για «μπαλάκι ευθυνών και αρμοδιοτήτων».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπαχατζής χαρακτήρισε ευτυχές ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους δήμους οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις στήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων. «Είναι μία σημαντική κίνηση για εμάς γιατί αποδεικνύεται έτσι ότι και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι θέλουν αυτές τις δομές», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως οι δήμοι εκτιμούν το έργο που γίνεται στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ «γιατί το ζουν από πρώτο χέρι, σε αντίθεση ενδεχομένως με την κυβέρνηση που μπορεί να μην το ξέρει σε πρώτο χέρι τι ακριβώς κάνουν οι δομές ή το έργο μας. Ενώ οι δήμαρχοι χαίρουν και της εκτίμησης των δημοτών, λόγω των υπηρεσιών αυτών. Το ξέρουν πολύ καλά οι δήμαρχοι και για αυτό το στηρίζουν. Επίσης ξέρουν πολύ καλά την χρηματοδοτική ανασφάλεια που προκύπτει από το πρόγραμμα αυτό, το οποίο λήγει τον Ιούλιο και κανείς ακόμη δεν ξέρει τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια».

Κλείνοντας ο κ. Παπαχατζής αναφέρθηκε σε γραπτή επιστολή που πρόκειται να απευθύνουν στους κκ Θεοδωρικάκο, Βρούτση και Μιχαηλίδου με κοινοποίηση στο γραφείο πρωθυπουργού «γιατί πλέον το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτό το παιχνίδι». Οι εργαζόμενοι θα δώσουν περιθώριο κάποιων ημερών ώστε να υπάρξει η συνάντηση που επιδιώκουν, διαφορετικά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων μέσα από γενικές συνελεύσεις καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων «όταν σε εμπαίζουν σε κάτι τόσο απλό όπως είναι μία συνάντηση, φανταστείτε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον».